Kupus nije ni približno popularan kao neke druge vrste povrća. Možda zato što ljudi pretpostavljaju da ima neutralan ukus ili jednostavno ne znaju kako da ga pripreme...
Međutim, definitivno treba da ga jedemo jer ovo povrće ima neverovatan uticaj na zdravlje!
"Kupus je sjajno povrće jer sadrži veoma malo kalorija, a bogat je polifenolima i antioksidantima, uključujući vitamin C", kaže dijetetičarka Amber Pankonin. "Takođe je veoma bogat vlaknima, zbog čega ćete duže biti siti", dodaje ona.
Ali, ni to nije sve. Naime, prednost kupusa je u tome što smanjuje zapaljenje u telu zato što je puno antioksidanata.
"Antioksidant pomaže u neutralisanju slobodnih radikala u telu, koji mogu da izazovu oksidativni stres i dovedu do nekih vrsta raka, srčanih bolesti, mišićne degeneracije", kaže Pankonin.
Osim toga, dijetetičarka dodaje da ishrana bogata povrćem iz porodice krstašica, kojoj pripada kupus, smanjuje rizik od hroničnih bolesti.
Kada u telu ima mnogo slobodnih radikala, to dovodi do oksidativnog stresa, što dalje vodi do razvoja hroničnih bolesti. Antioksidanti se bore protiv oskidativnog stresa, što je razlog zašto bi trebalo da uvrstite kupus u svoju ishranu.
(MONDO)