OVIH 5 NAMIRNICA SU NAJGORE ZA ZDRAVLJE SRCA: Jedna koju svi konzumiramo je ubedljivo najopasnija!

Stručnjaci otkrili koje namirnice su najgore za srce!

Krizde/Shutterstock.com

Kardiovaskularna oboljenja su vodeći uzrok smrtnosti u Srbiji, a pojedine namirnice koje svakodnevno jedemo su najveći neprijatelj srca.

Suhomesnati proizvodi

Proizvodi od mesa poput kobasica, slanine i slično, uglavnom sadrže dosta zasićenih masti. S druge strane, čak i neki suhomesnati proizvodi sa manjim sadržajem masti imaju u sebi dosta soli, što nikako nije dobro za srce.

"Većina ljudi bi trebalo da smanji unos soli jer je to povezano sa povišenim krvnim pritiskom", kaže dr Lakšmi Mehta.

Ona ističe da ljudima koji imaju hipertenziju nisu uvek potrebni lekovi, nekad je dovoljno napraviti promene u ishrani.

Pržena hrana

Nekoliko studija je dokazalo da konzumacija pržene hrane, poput pomfrita, piletine pržene u dubokom ulju, povećavaju rizik od srčanih bolesti. Prženjem se stvaraju trans masti, što je vrsta masti koja povećava nivo lošeg holesterola, a smanjuje nivo dobrog.

Slatkiši

Godinama se masti karakterišu kao najveći krivac za srčane bolesti. Međutim, i šećer umnogome doprinosi gojaznosti, zapaljenju u telu, povišenom holesterolu i dijabetesu, što su sve faktori rizika za srčane bolesti.

"Da postoji jedan sastojak koji bih savetovala svima sa srčanim bolestima ili onima koji su u riziku da izbegavaju, to bi bio šećer u svim oblicima", kaže profesorka kardiologije dr Redžina Druz.

Peciva

Većina peciva, posebno kupovnih, sadrži puno šećera i zasićenih masti, kao i trans masti.

"Dakle, u pecivu imate dva sastojka koja deluju zajedno i stvaraju najgori mogući nutritivni profil", ističe dr Druz.

Margarin

Ishrana bogata trans mastima povećava rizik obolevanja od srčanih bolesti, a u margarinu koji na sobnoj temperaturi ostaje u čvrstoj formi ima upravo ovih masti.

(MONDO)