TOP hrana

6 SUPER NAMIRNICA KOJE RAZREĐUJU KRV: Krcate su najvažnijim sastojcima koje štite od TEŠKIH BOLESTI

Autor Maja Gašić

Trombovi se najčešće javljaju usled neadekvatne ishrane, a evo koje namirnice razređuju krv.

Izvor: Printscreen/RTS

Za pravilno funkcionisanje unutrašnjih organa ključne su hranljive materije i kiseonik, a koje oni dobijaju putem krvi. Međutim, ako je u krvi povećana viskoznost, to remeti ishranu organa a što uzrokuje stvaranje krvnih ugrušaka.

Glavni uzrok guste krvi je nezdrava ishrana. Simptomi ovog stanja mogu biti umor, poremećaj pamćenja i razdražljivost. Kako postoji hrana koja je loša za krv, tako postoji i ona koja je razređuje i sprečava stvaranje tromba.

Beli luk

Beli luk sadrži fitoncide koji lekovito deluju na kardiovaskularni sistem. Beli luk neutrališe otpad i toksine i na taj način sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

Crna ribizla

Vitamin C se nalazi u ovim crnim bobicama, ali i u listovima ribizle. Važno je napomenuti i da ribizle mogu da pobvećaju vaskularni tonus, kao i da ojačaju srčani mišić.

Riba

Najveća korist od ribe je u omega-3 masnim kiselinama, koje su veoma potrebne mozgu. Kada jedemo hranu koja ih sadrži, aktiviraju se metaboličke funkcije između ćelijskih membrana, što sprečava pojavu tromboze.

Đumbir

Đumbir je jedan od najboljih prirodnih razređivača krvi - snižava krvni pritisak i normalizuje protok krvi. Međutim, ako đumbir koristite retko i u minimalnim dozama, ova namirnica deluje samo preventivno i ne rešava problem viskoznosti krvi.

Laneno ulje

Laneno ulje je još jedan izvor omega-3 masnih kiselina, a od ostalih biljnih proizvoda, ovaj se smatra najkorisnijim.

Senf

Iznenađenje je da namirnica koju često smatramo nezdravom, zapravo vrlo korisna. I senf je bogat omega-3 masnim kiselinama, ali i vitaminom B6 koji pomaže da se smanji viskoznost krvi, očiste i ojačaju krvni sudovi.

Lekari preporučuju da ljudi skloni trombozi češće koriste senf ili da dodaju njegovo seme u jelo.

Hrana koja je štetna za krv

Ovo su namirnice koje utiču na zgušnjavanje krvi:

  • pekarski proizvodi
  • kolači
  • konzervisana hrana
  • kobasice
  • mlečni proizvodi
  • mleko

Takođe se ne preporučuje da se jede hrana koja sadrži veliku količinu vitamina K. On povećava rizik od zgrušavanja krvi.

MONDO