Kada je reč o dugovečnosti, ne postoji jedan recept koji bi mogao da se primeni na sve, ali jasno je da zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost mogu da doprinesu tome.
Međutim, postoje neke cake koje mogu da pomognu, kao i konkretne namirnice koje se preporučuju, a jednu od njih Srbi prilično retko jedu – ribu.
Međunarodna studija Univerziteta u Volverhemptonu u kojoj su učestvovali naučnici iz Velike Britanije, Evrope, Kine i SAD-a, utvrdila je da stariji ljudi koji češće konzumiraju ribu duže žive.
Efekat, kažu naučnici, nije zanemarljiv. Studijom 4.165 učesnika starijih od 60 godina utvrđeno je da oni koji su konzumirali ribu najmanje dvaput nedeljno, u poređenju sa onima koji je nisu jeli u prethodne dve godine, učesnici iz prve grupe su imali rizik od smrti, izazvane bilo kojim uzrokom, manji za 42 odsto!
Konzumacija ribe se inače povezuje sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i demencije, a povećan unos ove namirnice u mladosti i srednjem dobu takođe smanjuje rizik od smrti (izazvane bilo kojim uzrokom).
(MONDO)