Zdravlje

DA LI ZNATE KAKO DA PRODUŽITE VEK HRANI I DODATNO UŠTEDITE? Kuvari su otkrili SUPER trikove - evo šta se sme, a šta NE!

Autor Teodora Boškovski

Poslušajte savete kuvara, ukoliko želite da produžite rok trajanja hrani. Ovo su neki od njih!

Izvor: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Poskupljenja namirnica poslednjih nekoliko meseci zabrinjavaju mnoge građane, te stoga pribegavaju različitim rešenjima kako dodatno da uštede. Kupovina na pijaci, kod lokalnih prodavaca ili proračunavanje cena i adekvatno čuvanje namirnica su neki od rešenja.

U izveštaju Programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine svaki građanin Srbije za godinu dana baci 83 kilograma hrane, što je 726.196 tona godišnje. Složićete se, nije malo!

Kako bismo stali na put tome, ali i dodatno uštedeli na kupovini, stručnjaci i poznati kuvari savetovali su nekoliko genijalnih stvari. Caka je u tome da obratite pažnju na etikete na proizvodima, a koje bi mogle u mnogome da vam pomognu. Na njima možete da vidite kako određena hrana reaguje na svetlost i temperaturu, te da je u skaldu stim i čuvate.

"Nemojte da čuvate hranu u istom pakovanju u kojem ste je i kupili", savetovao je glavni kuvar iz Mičigena, Rejs Hodžerhajd. Takvi proizvodi uglavnom sadrže konzervans i ispuštaju etilen, gas koji se oslobađa prilikom zrenja, a koji postepeno dovode do truljenja.

Zanimljivo je da određene namirnice, poput banana, luka i krompira, sadrže više etilena od drugih. Zato, nemojte da ih držite u blizini drugih namirnica i ne zaboravite da krompir ne voli svetlo, te ga skladištite na mračnom mestu. Što se tiče zelenog povrća, ono traži kiseonik. Stavite papir za pečenje na dno posude u kojoj držite zeleno povrće, kako bi upio višak vlage. Još jedan genijalan savet kako biste produžili vek trajanja povrću, a koji dolazi od kuvara Hodžerhajda, jeste da šargarepe, celer, rotkvice i citruse stavite u vodu, kao i brokoli.

Kada je reč o mesu, poput piletine, nju nikako ne bismo smeli da odlažemo u plastičnu kesu, najlon ili posudu. Umesto toga, mnogo bolja opcija je da je stavimo u papirni ubrus kako bi mogla da diše.

"Piletinu poslite, ostavite je da odstoji 10 minuta, a zatim je isperite, osušite i stavite u papirni ubrus pravo u frižider," savetovao je glavni kuvar jednog restorana na Menhetnu, Aleks Tubero. Kuvar iz Vašingtona, Rošel Kuper, predložio je da hleb držimo u frižideru, kako bi duže trajao, a isto se odnosi i na orahe i različite putere od orašastih plodova.

(MONDO)