Zdravlje

OVIH DANA SRBE "KOSI" NAJGADNIJI VIRUS! DOKTORKE OBJASNILE ŠTA JE REŠENJE: Jedno izbegavajte - evo kako se najbolje LEČI

Autor Teodora Boškovski

Ovih dana Srbijom hara stomačni virus, a evo kako najbolje da se zaštitite i izlečite!

Izvor: Youtube/PRVA/MONDO/Stefan stojanović

Ovih dana stomačni virus je sve više prisutan kako među starijima, tako i među decom. Povraćanje, dijareja, malaksalost su samo neki od simptoma koji ga prate, a kako najbolje da se zaštitite, u emisiji "150 minuta" objasnila je doktorka Slavica Maris.

"Jako dosta ljudi se žali na stomačne viruse, a među obolelima ima puno i dece", započela je dr Maris, a zatim dodala da su takođe prisutne i streptokokne infekcije, među kojima je i šarlah, a uglavnom su to respiratorne infekcije koje se javljaju sa padom temeperatura.

"Kada je u pitanju stomačni virus, javlja se mučnina, povraćanje koje je više i češće izraženo u prvoj fazi bolesti, a tek kasnije se javlja dijareja", objasnila je doktorka i podsetila koliko je važno da vodimo računa o higijeni ruku pre jela i nakon upotrebe toaleta, jer se upravo ove infekcije prenose feko-oralnim putem, odn. prljavim rukama putem kontaminirane stolice.

Što se tiče prenošenja ovih infekcija preko hrane, kako je i sama doktorka rekla, najčešće se u obzir uzima voće i povrće koje nije adekvatno oprano. Takođe, ukoliko se nalazite u blizini zaražene osobe, trudite se da ne dolazite u kontakt.

Stručnjak za ishranu i profesor fizičke hemije, Dr Svetlana Stanišić, objasnila je kako uz pomoć ishrane možete da smanjite simptome stomačnog virusa.

"U ishranu bi što pre trebalo da uvrstite mladi sir, jogurt, čorbe, kuvano povrće, jaja, palentu, a posebno da izbegavate kofein, nikotin, alkohol, kao i supu iz kesice jer je puna adititiva, ali i zeleni čaj koji ubrzava rad creva", savetovala je dr Stanišić, a zatim dodala su suplementi cink, B9 i glutamin su odlični za stomačni virus, kao iprobiotik. Na kraju krajeva, svako lečenje virusa zahteva mirovanje i odmor, kao i adekvatnu ishranu!

(MONDO)