Zdravlje

ŠOK OTKRIĆE - STIŽE MUŠKA KONTRACEPCIJA KOJA SE MAŽE? Deluje bolje od pilule, evo kada može da se očekuje u apotekama!

Autor Tamara Veličković

Muška kontracepcija koja se nanosi na ramena još uvek je u fazi istraživanja, ali lekari ne kriju koliko su iznenađeni njenim delovanjem.

Izvor: Dragana Gordic/Shutterstock.com

Dok mnogima muška kontracepcija i dalje deluje nemoguće, naučnici ne prestaju da se bave njome. Imali smo priliku da čujemo brojna istraživanja na ovu temu, a jedno od njih pokazalo je da sastojak koji se često koristi, znatno utiče na plodnost kod muškaraca, zbog čega se razmatra da postane kontracepcija za jači pol.

Ovoga puta, lekari se bave inovativnijom metodom - muškim kontraceptivnim lekom koji se utrljava u ramena muškaraca, a koji je na putu da deluje bolje od pilule. Hormonski gel "Nestoron", kako se naziva u periodu istraživanja, iznenađuje naučnike svojim uspehom u ispitivanjima.

Oko desetine parova trenutno testira ovu vrstu kontrole rađanja, a rezultati studije su i dalje tajni. Ipak, tim istraživača nije prijavio nijednu trudnoću, dok glavni autor studije, doktorka Dajana Blajt ističe da su fascinirani. "Zadivljeni smo. Nismo predvideli rezultate kakve dobijamo, tako da smo veoma srećni. Do sada su dobre kao najefikasnije metode za žene, uključujući intrauterinske uređaje i implantate", rekla je doktorka.

Nestoron deluje tako što smanjuje broj spermatozoida na manje od milion po mililitru, u poređenju sa normalnih 15 do 20 miliona. On je već odobren za upotrebu kod žena, kako bi sprečio oslobađanje jajnih ćelija iz jajnika. Osim toga, spora lančana reakcija hormona znači da muškarci mogu da propuste jedan ili dva tretmana, bez straha od slučajne trudnoće.

S obzirom na to da su mnogi parovi napustili testiranje ovog proizvoda kako bi osnovali porodice, lekari najavljuju da će sprovesti veliko istraživanje kojim će moći da definišu mušku kontracepciju. Ako sve bude dobro, gel bi mogao da se nađe u apotekama do 2030. godine.

(MONDO)