Zdravlje

PREKO PRAZNIKA SE PREJEDAMO KAO BLESAVI, A ŠTA POSLE? Dr Skrobić otkriva kako da skinemo višak kilograma - OVO JE KLJUČ

Autor Teodora Boškovski

Doktor Ognjen Skrobić otkrio je kako da se ne prejedamo preko praznika i kako da sprečimo gojaznost.

Izvor: Shuttestock/Youtube/Prva TV

Novogodišnji i božićni praznici su dani kada se okupljamo sa najbližima i uživamo u bogatoj trpezi. Još kada post prođe, na stolu se mogu naći raznovrna mrsna jela koja mogu i te kako da nam nabace koji kilogram viška.

Doktor Ognjen Skrobić gostujuću u "Jutro" na Prvoj TV kazao je kako da se tokom praznika suzdržimo od prejedanja i koliko je gojaznost opasna za zdravlje.

"Nije teško dobiti kilograme, koliko je mnogo teže skinuti tu kilažu upravo te masne naslage koje se stvaraju su jako otporne na 'blage' pokušaje mršavljenja", rekao je dr Skrobić i dodao da se najviše tokom prejedanja poremeti digestivni trakt. Kako objašnajva doktor, tada opteretimo želudac, creva i poremetimo probavu.

"Gojaznost daleko povećava mogućnost od nastanka kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti, oboljenja kukova i kolena, što dalje za posledicu ima to da gojazni ljudi žive kraće", istakao je doktor.

Prema istraživanju svaka peta osoba u Srbiji je gojazna, a dodatni podaci pokazuju da će ovim tempom broj gojaznih osoba do 2025. godine dostići jednu milijardu, a u našoj zemlji 1,8 odsto odraslih osoba da ima višak kilograma. Kao glavni problem, dr Srkobić je istakao manjak kretanja. Zatim hranu koja je lako dostupna i jeftina, a koja je upravo i najnezdravija i vrlo brzo dovodi do gojaznosti. Takođe, tokom praznika neizostavni deo proslave je i alkohol koji isto tako dovodi do gomilanja viška kilograma.

Izvor: Shutterstock/Kaewmanee jiangsihui

Kako se leči gojaznost?

"To je kontinuiran proces. Osoba bi trebalo prvo da se obrati nutricionisti i otpočne dijetu koja je uskladu sa njenim navikama i treba da ima odgovarajući cilj - smanjenje kilograma na mesečnom ili godišnjem nivou", rekao je stručnjak.

S druge strane, kako otkriva doktor postoji i lek za gojaznost. U njemu se nalazi prirodni hormon našeg digestivnog trakta u većoj koncetraciji koji zapravo smanjuje glad i usporava rad želuca. Međutim, taj lek isključivo prepisuju doktor kada utvrdi da postoji gojaznost. Oni pacijenti koji nisu uspeli da redukuju kilograma dijetama, poslednja opcija za lečenje sve veće rasprotranjene bolesti gojaznosti jeste barijatrijska i metabolička hirurgija - metod hiruškog lečenja i odstranjanja viška kilograma. A kako ne bi došlo do ove poslednje opcije, glavni savet stručnjaka jeste upravo umerenost.

Gojaznost se inače procjenjuje na osnovu indeksa telesne mase (BMI). Na osnovu BMI, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) podelila je gojaznost na nekoliko stadijuma i to: BMI 25-29.9 kg/m² prekomerna težina, BMI 30-34.9 kg/m² gojaznost I stadijuma, BMI 35-39.9 kg/m² gojaznost II stadijuma, BMI ≥40 kg/m² gojaznost III stadijuma.

(MONDO)