Ljudi koji imaju čvrstu nameru da smršaju, obično pažljivo vode računa šta jedu, u kojim količinama i koliko njihovo omiljeno jelo sadrži kalorija. Ispostavilo se da je brojanje kalorija kao neki vid dijete, ipak uzaludno i nema nikakvog smisla, upozoravaju stručnjaci.
Profesor Tim Spektor, stručnjak za ishranu, rekao je da neki ljudi mogu kratkoročno da izgube težinu ograničavanjem unosa kalorija, ali isto tako tvrdi da ovaj pristup predstavlja samo "kamuflažu". Na taj način, ljudi se više fokusiraju na kalorije, a ne na kvalitet onoga što jedu.
"Mehanizmi vašeg tela će vas učiniti sve gladnijim svake nedelje kada budete sebe lišavali energije i smanjivali kalorije. Vaše telo će preći u režim isključenja, tada se metabolizam usporava, a vi se vraćate na prethodnu kilažu", objasnio je on.
Umesto toga, profesor je rekao da bi ljudi trebalo da se usredsrede na to da im tanjiri budu bogati visokokvalitetnom hranom, kao što su voće, povrće i orašasti plodovi, kao i da izbegavaju brzu hranu i pokušaju da pojedu sve svoje obroke u roku od 10 sati lufta između obroka. Kako je i sam napomenuo, nikada nije postojala dugoročna studija koja pokazuje da je brojanje kalorija efikasan način da se izgube kilogram nakon prvih nekoliko nedelja.
"Takođe, praktično je nemoguće brojati kalorije zbog netačnosti na pakovanjima prilikom kupovine hrane i različitih veličina porcija u restoranima, koje mogu biti i do 30 odsto veće ili manje od onoga što je prikazano na meniju", rekao je profesor i stručnjak za ishranu.
"Prestanite da budete opsednuti kalorijama i počnite da razmišljate o hrani mnogo više kao o kvalitetu i tome šta ona čini vašem telu. Osobe na dijeti treba da jedu hranu kao što su orasi, semenke, voće i povrće", rekao je on i dodao da svi oni koji žele da smršaju treba da izbegavaju prerađenu hranu i unose više biljaka u organizam.
"Ultra-obrađena hrana, ona koja je prošla industrijsku obradu obično sadrži puno soli, šećera, masti i drugih hemijskih aditiva. Zbog toga vas ona čini gladnijim, tako se prejedate i dosta štete nanosite mikrobima u crevima", rekao je profesor Spektor za kraj.
(MONDO)