ALERGIJA NA HRANU MOŽE DA SE JAVI U SVAKOM DOBU! Dr Voja objašnjava kako i koji su simptomi - 7 zlatnih pravila su LEK

Dr Vojislav Perišić objasnio je kako se dobija alergija na hranu i šta je rešenje!

Prva screenshot

Da li u svakom životnom dobu može da se je javi alergija na određenu hranu ili se to samo dešava kod dece i dok smo mladi? Naš poznati gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić gostujući na Prvoj objasnio je da alergije mogu da se jave u svakom životnom dobu.

"Nešto poremeti propustljivost naše sluznice. Ona koja je imala čvrste spojeve između ćelija otvaraju se. Virusne infekcije ih otvore, kovid ih otvori i onda iz probave za čas u cirkulaciju ulazi sve i svašta. Naš imunološki sistem to prepoznaje i reaguje. Moguće je da svaka infekcija, bakterijska ili virusna poremeti propustljivost i poremeti procese imunološke tolerancije. Mi umesto da pravimo antitela protiv alergije, mi pravimo blokatorna antitela", objasnio je dr Perišić.

Kako bismo to izbegli, naš gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić savetovao je da se hranimo hipoalergenom hranom. Kada je reč o voću i povrću fokus je na žutoj i zelenoj boji, a ne crvena.

"Žuta i zelena nema antigene koji generiraju alergiju. Na primer, ne može crvena jabuka nego 'zaltni delišes'. Malina, vinšnja, jagoda, to ne može. Rotkvica isto. Ananas, banana može i ne mogu namirnice koje jako puno nadimaju - kelj, kupus, grašak", savetovao je dr Perišić.

Kada je meso u pitanju, jagnjetina, ćuretina i piletina sa farme su odličan izbor. A onda je doktor savetova dijetu "Velikih sedam zlatnih pravila" koja bi dobro došla onima koji sumnjaju da su alergični na određene namirnice:

"Eliminišete mleko i jaja, eliminišite crveno voće i povrće i svu hranu koja je industrijski obojena, na primer, sokovi. Zatim, lekove koji mogu da prave alergiju - aspirin. Onda, soja, riba. Riba i morski proizvodui su potencijalni generatori alergija. I naravno, koštunjavi plodovi takođe", rekao je dr Perišić, a zatim otkrio početne simptome i reakcije alergije na hranu.

U roku od sat, sat i po nakon obroka, može da se javi koprivnjača, otok na kapcima i nosu. Takođe, postoje i one reakcije koje nastupaju nakon osam do 12 sati, a koje lekar mora da prepozna i dalje prepiše terapiju.

(MONDO)