Zdravlje

AKO OVAKO SEDITE NA WC ŠOLJI, GREŠITE! Stolica se najlakše obavlja na jedan način - em se manje naprežete, em ne boli

Autor Teodora Boškovski

Da li znate kako se ispavno obavlja velika nužda?

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Redovna probava je jedna od važnijih stvari za zdrav organizam, jer pražnjenjem creva mi se oslobađamo od toksina. Međutim, neki ljudi usled pogrešne ili nezdrave ishrane, kao i načina obavljanja stolice, mogu da budu u problemu.

Nutricionistkinja, Sofija Medlin podelila je savet u želji da pomogne ljudima koji se bore sa neredovnom stolicom. Ona je na osnovu dugogodišnjeg rada primetila da se normalna količina stolice kreće od tri puta dnevno do tri puta nedeljno. Takođe, predložila je način kako da olakšate svoje mišiće i lakše obavljate stolicu.

"Kada sedite na WC šolji sa nogama pod uglom od 90 stepeni, vaš puborektalni mišić – mišić koji koristite da izbacite izmet – guši rektum kao uvijanje u crevu", istakla je ona i dodala da to čini otežano kretanje fekalija u prilično uskom pregibu creva. A zatim je ponudila rešenje!

"Čučenjem ili podizanjem kolena na stoličicu ili neki pomoćni predmet, taj pritisak popušta, dajući vašem otpadu izlaz. Kada je nedavna studija zamolila ljude da probaju ovaj način, 71% je primetilo brže pražnjenje creva, a 90% je prijavilo manje naprezanje", istakla je nutricionistkinja za kraj.

(MONDO)