Zdravlje

DA LI IKS I OKS NOGE MOGU DA SE ISPRAVE: Doktorka razbila ZABLUDE - ni ne slutite zašto nastaju ova dva oblika!

Autor Tamara Veličković

Noge poprimaju iks i oks oblik još u najranijem detinjstvu, a mnoge zanima da li mogu da se isprave.

Izvor: K1 Televizija/Printcsreen

Da li ste znali da smo svi, dok smo bili mali, imali oks noge do 2. godine, a onda su nam do 4. godine bile u iks obliku? Tek kasnije, kolena su zauzela pravilan oblik - kako kod koga. Ovu teoriju potvrdila je na K1 televiziji dr Branka Marković, specijalista fizikalne medicine, koja je otkrila šta sve utiče na ovakav razvoj nogu.

"U 90 odsto slučajeva rast i razvoj ide na taj način. To nije pravilo i ne treba uvek da bude tako. Da li će neko imati više oks noge zavisi od genetskih faktora, nedostatka vitamina D, ali i od toga koliko rano dete stavljamo u prohodavanje. Forsiranje dece za prerano prohodavanje pre nego što je ono sposobno stvara nepotrebnu težinu u samom formiranju", rekla je dr Marković i dodala:

"Deca uglavnom imaju oks noge, a pojedina iks. Iks noge su dominantne kod gojaznosti, jer zbog povećane telesne težine, ligamenti trpe veće opterećenje i zato se noge tako formiraju. Nije dobra gojaznost, nije dobro ni forsiranje prohodavanja i nije dobro preskakati stupnjeve u prohodavanju. Deformiteti kao što su iks i oks noge prate i deformitete stopala. Svi zglobovi su povezani, a sledeći koji trpi opterećenje je kuk, a posle kuka kičma", otkrila je dr Branka Marković.

Postoje vežbe koje mogu da koriguju iks i oks oblik nogu, a fizioterapeut Nevena Miletić detaljno je objasnila kako se rade.

Predlog vežbi za korekciju oks nogu

Izvor: YouTube/K1 televizija

  • blago stisnite loptu između kolena i radite čučanj (ponoviti 15 puta)
  • držite loptu u polučučnju, zadržite 10 sekundi i ustanite (ponoviti 15 puta)
  • držite loptu u polučučnju i podižite se na prste

Predlog vežbi za korekciju iks nogu

Izvor: YouTube/K1 televizija

Ovo je identičan set vežbi kao i za korekciju oks nogu, ali razlika je što se umesto lopte, koristi traka koju postavljate iznad kolena.

  • radite polučučanj, ali prilikom spuštanja širite kolena ka spolja (ponoviti 15 puta)
  • zadržavajte po 10 sekundi polučučanj sa raširenim kolenima (ponoviti 15 puta)
  • držite traku u polučučnju i podižite se na prste

(MONDO)