ŠTA JESTI NA OVOJ VRUĆINI? LISTA HRANE KOJA HLADI I GREJE: Evo koje namirnice odmah RASHLAĐUJU i OSVEŽAVAJU organizam

Da li ste znali da postoji "topla" i "hladna" hrana? Evo koje namirnice bi trebalo da izbegavate po vrućini, a koje savršeno hlade...

MONDO/Stefan Stojanović

Visoke temperature iscrpljuju naš organizam na više načina. Samo zbog toplote osećamo se umornije i pospanije jer telo mora da crpi dodatu energiju kako bi se prirodno rashladim. U svemu tome i hrana igra važnu ulogu!

Stručnjaci upozoravaju kako bi tokom visokih temperatura trebalo da izbegavamo tešku i masnu hranu, kao i šećer I zaslađene gazirane napitke i alkohol. Možda niste znali, ali hrana se deli na toplu i hladnu, to jest onu koja greje i onu koja hladi. Hladna hrana hidrira organizam i čini da se osećamo prijatnije. Evo koje su to namirnice u pitanju:

U kategoriju hladne hrane spada voće poput banana, jagoda, kupina, malina, lubenica, dinje, kajsija. Rahladiće vas i mlečni proizvodi poput mleka, jogurta, pavlake i sira. U hladne namirnice spadaju i paradajz, patlidžan, špargle…

Tamno lisnato zeleno povrće sastoji se od 80 do 95 odsto vode, što ga čini lako svarljivim. Spanać, kelj, rukola i drugi zeleniši brzo prolaze kroz probavni sistem, a kada se konzumiraju u sirovoj formi, pružaju osećaj hlađenja u telu. 

Shutterstock 

Dinja će vas potpuno osvežiti. Budući da ima visok sadržaj vode, a nema mnogo kalorija, smatra se namirnicom koja hladi telo. Gasi žeđ, te povoljno deluje na rad probavnih organa, a podstiče i izlučivanje viška vode iz organizma. Pečurke spadaju u namirnice koje hlade telo zbog svog nutritivnog profila. Sadrže brojne vitamine, minerale i antioksidanse. Ukoliko ih jedete sirove, rashladićete organizam. Sirove sadrže mnogo više hranljivih materija nego kada su kuvane li pečene.

Puni vlakana, krastavci imaju visokohidratantna svojstva. Ovo povrće deluje kao diuretik, te utiče na ravnotežu vode i soli u organizmu. Sa 95,2% vode, samo jedan plod ovog povrća dnevno pomoći će vam da hidrirate organizam.

S druge strane, ako ne želite da vam bude dodatno toplije izbegavajte toplu hranu, a to se pre svega odnosi na ljute začine poput luka, bibera, belog luka, đumbira. U ovu kategoriju spada i povrće: krompir, brokoli, pasulj, šargarepa, rotkvice…

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO I ISHRANA  Kurir TV

 (MONDO)