Zdravlje

OVA VRSTA ALERGIJE MOŽE DA SE JAVI BILO KAD U ŽIVOTU! Dr Mišić otkriva kako da je odmah PREPOZNATE - ovo su SIMPTOMI

Autor Teodora Boškovski

Nutricionistkinja Ivana Mišić otkriva kada se javljaju prvi simptomi alergije na hranu i kako da ih od intolerancije na hranu!

Izvor: K1 Televizija/Printcsreen

Osim alergije na polen koja je većini poznata, postoje i mnoge druge alergije, među kojima su i na hranu. Kako da znate da li ste alergični na određene namirnice?

Nutricionistkinja Ivana Mišić za Informer ističe da simptomi alergije na hranu mogu između ostalog biti osip, bolovi u stomaku, oticanje usana i drugi. Dodaje da bi s vremena na vreme trebalo da budete na oprezu  i pratite kako vaše telo reaguje na njih, jer  u toku života mogu da se jave alergije na određenu hranu i potpuno vas iznenaditi. 

"Alergije na hranu su nezgodne jer se mogu javiti u bilo kom periodu života. Još je komplikovanije kada se jave kod odraslih osoba, budući da se mogu pomešati sa intolerancijom na hranu. Ipak, one nisu isto, iako se čoveku dešava da kod obe ima problema sa probavom", navodi nutricionistkinja i otkriva kako nastaju alergije na hranu.

Alergije je mnogo lakše ustanoviti kod dece. Problem je što se može javiti kao posledica reakcije na bilo koju hranu koju jedete. Ipak, mnogo je češća kod dece nego kod odraslih. Alergija nastaje kada organizam prepozna određenu namirnicu kao štetnu. Najčešće se razvija kod dece kod koje makar jedan roditelj ima alergije. Mada, daleko je učestalija tamo gde oba roditelja imaju neki vid alergije.

Simptomi alergije na hranu

Postoji nekoliko načina, tačnije simptoma po kojima možete prepoznati alergije. Simptomi se najčešće javljaju četiri sata nakon unošenja namirnica u organizam. Međutim, ukoliko imate ozbiljniji vid alergije, simptomi će se javiti odmah.

Simptomi uključuju:

  • Osip
  • Koprivnjača
  • Bolove u stomaku
  • Osip u ustima
  • Oticanje kapaka
  • Oticanje usana
  • Astma
  • Anafliktički šok

Šta god da primetite od ovih problema, odmah se javite lekaru.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)