Srbija je u evropskom vrhu po broju obolelih i umrlih od kardiovaskularnih bolesti. Kardiolog dr Nebojša Tasić rekao je da ljudi u Srbiji najviše umiru od infarkta i šloga, nakon toga od onkoloških problema. Kako bismo smanjili rizik od nastanka ovih bolesti, najvažnije je da korigujemo ishranu i budemo fizički aktivni.
Kardiolozi dr Endrju Friman i dr Šeron Hajs ističu da ne postoji hrana koja može da nam spasi život, ali je važno da znamo da budemo umereni i da kontrolišemo porcije. Postoje namirnice čiji unos treba da ograničimo, a među njima je jedna zbog koje je većina ljudi u Srbiji u zabludi. Mislimo da je zdrava, a zapravo je "smrt" za srce. Evo koje namirnice bi trebalo da izbegavamo:
Kobasice
Mesne prerađevine su i te kako zastupljene u Srbiji. Osim što su veoma kalorične, one sadrže puno zasićenih masnoća, soli, ali i aditiva. Ako se ovakva ishrana često konzumira, može da poveća rizik od nastanka bolesti srca. Svetska zdravstvena organizacija službeno izveštava o tome kako preterano konzumiranje mesnih proizvoda može da nam šteti.
Grickalice
Grickalice su mnogima omiljene, u bilo koja doba, čak i noći. Mnogi ih konzumiraju na poslu, kao užinu, ali i u kasnim večernjim satima. Pravila nema, ali dr Friman upozorava da je ova prerađena hrana puna šećera i soli. Osim toga, dr Hejs ističe da su jednostavni ugljeni hidrati prisutni u čipsu, hlebu, raznim keksevima i grickalicama veći problem od masti.
Kokosovo ulje
Kokosovo ulje se često smatra zdravim. Velike je nutritivne vrednosti, a koristi se kao namaz ili dodatak zdravim poslasticama. Smatra se da zamena suncokretovog ulja kokosovim smanjuje akumulaciju masnih naslaga i reguliše telesnu težinu. Ipak, kardiolozi ističu da zapravo sadrži više zasićenih masnoća nego što ih ima u svinjskoj masti.
BONUS VIDEO:
(MONDO)