Zdravlje

DOKTOR PRE 10 GODINA DOBIO DIJABETES! Shvatio sam da svi zaboravljamo koliko je ova navika LOŠA, dovela me do bolesti

Autor Tamara Veličković

Doktor Majkl Mozli otkriva koja navika utiče na skok šećera u krvi i povećava rizik od pojave dijabetesa.

Izvor: YouTube/LU7 Television Clips Xtra

Prošlo je deset godina otkako je doktor Majkl Mozli dobio dijagnozu dijabetesa tipa 2. Rizik od dijabetesa tipa 2, kao i predijabetesa, povezan je sa količinom masnog tkiva u telu, a doktor kaže da svako od nas ima "prag" masnog tkiva. Kada se pređe, nastaju zdravstveni problemi. Masnoća se taloži u jetri i pankreasu, umesto u ćelijama masti i ograničava njihov rad. Doktor je shvatio da nam jedna navika nanosi mnogo štete i odlučio je da je iskoreni.

"Ne radi se samo o tome šta jedemo, već i koliko se krećemo, a mnogi to zaboravljaju. Provodimo oko 12 sati dnevno u sedećem položaju, najpre na poslu, a zatim na kauču u dnevnoj sobi. Ako dodate tome i osam sati sna, ispostavlja se da 20 od 24 sata dnevno ne mrdamo, što nije dobro za zdravlje", rekao je dr Mozli koji ne podnosi teretanu i koji nikako nije mogao da natera sebe na fizičku aktivnost.

"Zato sam odlučio da šetam i nisam mogao da verujem kakav je to efekat imalo na moje zdravlje. Šetao sam samo pola sata svakog jutra, ponekad sam, ponekad sa suprugom. Često bismo šetali još jednom uveče", rekao je i objasnio koliko je kretanje važno za zdravlje. Prema njegovim rečima, kretanje ne treba da bude važno samo za telesnu masu, već i za funkcije srca, sistema za varenje, pa čak i mentalnog zdravlja. Ukoliko ne želite da vežbate, savet lekara je da šetate pola sata dnevno.

O simptomima dijabetesa tipa 2 jednom prilikom je govorio i predsednik Dijabetološkog društva Srbije, Aleksandar Opačić. Predsednik Dijabetološkog društva Srbije, Aleksandar Opačić. "Najčešći znaci za uzbunu su suvoća usta, učestalo mokrenje, povećana žeđ. Tu su i zamor, osećanje kao da 'niste baš puni energije', neke tegobe, ljudi često čak i te simptome zanemare, pripisuju ih naporu ili stresu na poslu. Smatraju da to sigurno nije visok šećer, a rano otkrivanje je vrlo važno. Prevencija jeste cilj, posebno kada pričamo o dijabetesu tipa 2. Kod tipa 1 genetski faktor odlučuje, ali u tipu 2 je prevencija mnogo bitna. Dnevno, minimum 30 min fizičke aktivnosti smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za čak 50 odsto. Ako tome dodamo i zdrav način i stil života, kojem bi svi trebalo da težimo, rizik se smanjuje", objasnio je svojevremeno.

BONUS VIDEO:

(MONDO)