Zdravlje

KOJE NAMIRNICE MOGU DA IZAZOVU NEŽELJENO DEJSTVO LEKA: Farmaceut upozorava - Jedna grupa ljudi ni slučajno BELI LUK!

Autor Tamara Veličković

Ishrana ima važan uticaj na hranu, a sa kojim namirnicama ne smemo da kombinujemo lekove, otkrila je mr. ph.spec. Milena Milojević, farmaceut Farmaceutske komore Srbije.

Izvor: Shutterstock

Zdrava, izbalansirana ishrana jedan je od glavnih faktora za očuvanje zdravlja, prevenciju i bolju kontrolu bolesti. Ishrana ima važan uticaj na terapiju. S obzirom na to da neke namirnice stupaju u vrlo bitne interakcije sa lekovima i time utiču na lečenje, važno je znati kada se lekovi uzimaju u odnosu na hranu.

Zdrava ishrana obezbeđuje organizmu vitamine, minerale, dijetetna vlakna i zdrave masti, što igra ključnu ulogu za očuvanje zdravlja imuniteta, srca i krvnih sudova, organa za varenje, ali i mentalnog zdravlja. Malo se priča o tome koliko zapravo nezdrava ishrana ima loš uticaj na mentalno zdravlje i depresiju.

Grejpfrut ne sme da se kombinuje sa velikim brojem lekova

"Kod osoba koje pate od migrenoznih napada, namirnice poput starog sira, crvenog vina, suhomesnatih proizvoda, citrusa, kofeina mogu da izazovu napade migrene. Mnogi sastojci iz hrane stupaju u interakciju sa lekovima, pa time mogu izazvati neželjena dejstva leka ili s druge strane poništiti tetapijski efekat leka. Na primer, beli luk unešen u većim količinama može da potencira krvarenje kod pacijenata koji su na antikoagulantnoj terapiji", objasnila je mr. ph.spec. Milena Milojević, farmaceut Farmaceutske komore Srbije i dodala:

"Iako jako zdrav, grejpfrut ne sme da se kombinuje sa velikim brojem lekova, s obzirom na to da remeti njihov metabolizam, pa može da dovede do ispoljavanja neželjenih dejstava tih lekova. Zeleno povrće poput spanaća, kelja, brokolija, kupusa - jako je bogato vitaminom K, pa je za pacijente na terapiji varfarinom vrlo bitno da uzimaju približno konstantne količine ovih namirnica, kako nagli preveliki unos vitamina K iz hrane ne bi blokirao dejstvo varfarina i doveo do neželjene tromboze", objasnila je mr. ph.spec. Milena Milojević, farmaceut Farmaceutske komore Srbije.

Preparati gvožđa za lečenje anemije mogu da izazovu stomačne tegobe. Da li ih piti na prazan stomak, nakon obroka ili u kombinaciji sa vitaminom C, otkrila je farmaceutkinja. "Lekovi koji sadrže enzim serapeptazu koji se koriste za smanjenje otoka, gnoja i zapaljenja, kako bi bili efikasni, moraju se piti na prazan stomak, odnosno dva sta pre ili dva sata nakon jela. Ne zaboravimo osobe na posebnim režimima ishrane poput ishrane bez glutena. Ovo su samo neki od velikog broja primera kako ishrana utiče na zdravlje i lekove koje koristite u terapiji", istakla je Milojević.

Pitajte farmaceute ako imate dilemu

Farmaceuti su jedni od najznačajnijih zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti čiji je dijapazon znanja jako širok i kompleksan. Sveobuhvatna znanja iz farmakologije (nauke o lekovima), dijetetike (nauke o hrani), framakognozije (nauke o lekovitom bilju), daju mogućnost magistrima farmacije da pruže našim građanima stručne i izuzetno važne savete koji u mnogome utiču na očuvanje zdravlja i pozitivan ishod terapije.

"Zato koristimo priliku da za Svetski dan hrane apelujemo na naše građane da se za sve dodatne informacije i savete u vezi sa lekovima i hranom, ali i sve ostale dileme koje se tiču lekova, terapije i očuvanja zdravlja obrate svojim farmaceutima u apotekama", napomenula je Milojević.

BONUS VIDEO:

(MONDO)