Štitna žlezda je odgovorna za metaboličke hormone i njihovu ravnotežu u našem telu, ali je činjenica da su poremećaji sve češći. Uzroci su različiti, od nedostatka joda u telu, do genetike. Hrana koju jedemo može da ima veliki uticaj na štitnu žlezdu, a mnogi ne znaju koja treba da se izbegava. Evo o kojim namirnicama je reč:
Hrana koja sadrži gluten
Dijetetičari objašnjavaju da ovo pravilo važi prvenstveno za osobe sa celijakijom ili netolerancijom na gluten. Prema studiji iz 2021. objavljenoj u časopisu "Nutrients", celijakija i autoimune bolesti štitne žlezde kao što su Hašimotova bolest i Grejvsova bolest često idu zajedno. Iako nije sasvim jasno da li dijeta bez glutena može da pomogne u lečenju bolesti štitne žlezde, ljudi kojima je dijagnostikovana celijakija, treba da se pridržavaju stroge dijete bez glutena kako bi sprečili pogoršanje simptoma, kao i ljudi sa poremećajem štitne žlezde.
Prerađena hrana
Iako većina ljudi vrlo dobro zna da je jod neophodan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde, prekomerno uzimanje slane, prerađene hrane može da odvede do toga da osoba unese previše natrijuma u organizam, što može da poveća rizik od nastanka srčanih oboljenja i visokog krvnog pritiska, piše Index.hr. Dijetetičari upozoravaju da proizvođači takođe nisu u obavezi da koriste jodiranu so u svojim proizvodima, zbog čega prilikom konzumiranja prerađene hrane često uopšte ne konzumiramo jod koji je važan za zdravlje naše štitne žlezde.
Brza hrana
Slično prerađenoj hrani, lanci brze hrane takođe ne moraju da koriste jodiranu so. Prema Američkom udruženju za štitnu žlezdu, ljudi bi trebalo da izbegavaju ili barem smanje konzumaciju hrane iz lanca restorana brze hrane jer ne postoji dokazan način da se utvrdi koji restorani koriste jodiranu so, a koji ne.
BONUS VIDEO:
(MONDO)