Zdravlje

MLADIĆ (20) UMRO NAKON ŠTO JE POJEO TESTENINU KOJA JE DUGO STAJALA! Doktor objasnio KAKO, pa upozorio na ČUVANJE HRANE!

Autor Tamara Veličković

Smrt je retka posledica, ali moguća, otkrio je doktor.

Izvor: Shutterstock/l i g h t p o e t

Kada je 20-godišnji mladić umro nakon što je pojeo testeninu koja je dugo stajala, vest je 2019. godine postala viralna na društvenim mrežama. Ponovo je postala aktuelna, jer medicinski stručnjaci i dalje pokušavaju da objasne zašto ovo može da se dogodi. Doktor iz Hitne pomoći, koji je poznat kao dr Džo, objasnio je da je reč o vrsti trovanja hranom uzrokovanoj bakterijom Bacillus cereus.

"Ova bakterija se obično nalazi u hrani koja je duže vreme stajala na sobnoj temperaturi. U jelima poput pirinča, bakterije mogu da proizvode toksine dok se hrana hladi, što dovodi do simptoma poput povraćanja, proliva i grčeva u stomaku", rekao je za BuzzFeed i dodao da simptomi mogu da se pojave nekoliko sati nakon konzumacije pokvarenog pirinča.

Napomenuo je da potrebno odmah potražiti pomoć lekara, kao i da je smrt retka posledica, nije isključena. "Bacillus cereus može da raste u raznim skrobnim namirnicama, ne samo u pirinču. To može da uključuje testeninu koja je nepravilo skladištena", upozorio je doktor. Skrobne namirnice su naš glavni izvor ugljenih hidrata.

Ako želite da smanjite rizik od nastanka trovanja, izbegavajte da jedete hranu koja je kuvana stajala na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Bakterija Bacillus cereus najbolje raste u temperaturnom rasponu od 4ºC do 48ºC. "Kao opšte pravilo, sve kvarljive namirnice ne bi trebalo da budu na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Kada je napolju vruće, to vreme se smanjuje na samo jedan sat", zaključio je doktor. Suve proizvode takođe uvek treba da čuvate na hladnom i suvom mestu kako biste sprečili razvoj bakterija na nepripremljenoj hrani.

BONUS VIDEO:

(MONDO)