Zdravlje

HOĆE DA STAVI ZNAK NA PAKOVANJIMA DA "MESO UBIJA"! Dr Obradović otkriva koje je ŠTETNO i koliko smemo da ga JEDEMO

Autor Teodora Boškovski

Dr Biserka Obradović da li je i koliko pojedino meso štetno po zdravlje.

Izvor: Shutterstock/wavebreakmedia YoutubePRVA/Screenshot

Britanski naučnici preporučuju da na prozvodima od mesa bi trebalo da stoji slično upozorenje kao I na paklicama cigareta., u ovom slučaju natpis "Meso može da ubije!". Postavlja se pitanje da li je ovo zaista da zaživi i koliko je meso zapravo štetno. O tome je gostujući na Prva TV govorila dr Biserka Obradović.

Već na samom početku doktoka je rekla da ovo nije opravdano, jer je meso pre svega životna namirnica koja je neophodna, pre svega kod dece, ali I kod odraslih.

"Bitno je znati koristiti meso. U crvenom mesu ima esencijalnih kiselina koje ne može da zamenimo ni sa čim. Zatim, gvožđe koje se najbolje iskorišćava iz crvenog mesa. Međutim, šta je to što je štetno? Štetno je ono meso koje se nepravilno prerađuje", objasnila je doktorka.

S druge strane, Jelena Disić, osnivač Vege zajednice, koja 24 godine ne jede meso, dotakla se Harvard studije koja je trajala 12 godina. Oko 11.000 ispitanika je podleglo istraživanju I dokazano je da su šanse kod onih koji imaju biljnu ishranu, 32 odsto manje da obole od modernih bolesti, kao što su dijabetes, gojaznost i bolesti srca. Dotakla je i mlečne i mesne industrije kao jednih od najvećih zagađivača prirode.

Doktorka Obradović se nadovezala na priču o zagađenju i istakla da je ono minimalno, a zatim objasnila koliko je važna količina unosa mesa.

"Preporučena količina mesa koje su neophodne za organizam za decu je od 80 do 100 grama dnevno, žene srednjeg uzrasta od 150 do 200 grama, a muškarac od 250 do 300 grama", objasnila je ona i preporučila da mesa treba da budu barena, što manje pržena i dimljena.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)