Zdravlje

BOLJE POJESTI ŠAKU OVOGA ZA DORUČAK NEGO JAJE!? Smanjuje rizik od KARDIOVASKULARNIH bolesti, dijabetesa i HOLESTEROLA

Autor Teodora Boškovski

Evo šta kažu najnovija istraživanja - koje namirnice su zdravija zamena za jaja?

Izvor: YouTube/BabishCulinaryUniverse

Mnogi Srbi vole da započnu dan jajetom, "na oko", kajganom ili jednostavno kuvanim. Jaja imaju brojne prednosti za zdravlje, hranljiva su, dugo drže sitost i bogata su vitaminima A, B6, B12, selenom. Večita polemika se vrti oko toga - da li su jaja loša za holesterol ili povoljno utiču na njega? SZO predlaže ukupno 300 miligrama holesterola dnevno, a jedno veće jaje sadrži oko 185 miligrama.

Međutim, ispostavilo se da je za doručak bolje pojesti šaku orašastih plodova nego jaje.  Naučna studija objavljena u časopisu "BMC Medicine" razmatrala je prednosti zamene sa životinjskih na biljne proizvode, otkrila je da zamena jajeta za 25 do 28 grama orašastih plodova može da smanji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti za punih 17 odsto.

Iako brojni stručnjaci veruju da je potrebno više dokaza da bi se utvrdilo da li je holesterol koji se nalazi u jajima loš ili ne za zdravlje srca, podrazumeva se da su orasi efikasni kada je u pitanju snižavanje holesterola, što znači da predstavljaju odličnu jutarnju alternativu.

Takođe, zamena jajeta orašastim plodovima ili celovitim žitaricama rezultirala je, međutim, manjim rizikom i od razvoja dijabetesa tipa 2. Rezultati pokazuju I da zamena maslaca maslinovim uljem može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za četiri odsto.

Ljudi koji su zamenili 50 grama prerađenog mesa istom količinom mahunarki, poput sočiva, leblebija i pasulja, imali su 23 odsto manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti ili smrti od istih. Rizik im je bio 27 odsto manji ako su pojeli 28 do 50 grama orašastih plodova umesto prerađenog mesa.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)