OVO STARINSKO JELO SVARIMO ZA 45 MINUTA! Dr Voja otkrio i zdrav DORUČAK: Ne diže šećer i prirodan je AFRODIZIJAK

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić otkrio je kako da sačuvamo organizam od prejedanja tokom praznika.

Kurir/Printscreen

Iako Božićni post i dalje traje, ima ljudi koji se ipak ne pridržavaju njega. Nova godina je u mnogima kućama protekla uz raznorazne đakonije. Ne računajući oni koji poste, na trpezama se širom Srbije moglo naći pečenje i razna jaka i masna jela. Prejedanje zna negativno da se odrazi na zdravlje, pogotovo kod onih koji već imaju zdravstvene probleme.

Doktor Vojislav Perišić gostujući na Kurir TV objasnio je koje posledice toga mogu da se jave. 

"Možete je primetiti da je naša hrana u ovim prigodnim situacijama vrlo masna. To je za pankreas loše. Ako je to često, ne može pankreas to da izdrži. Razgovaram sa kolegom iz gastroenterološkog centra. Jako mnogo je bilo pankreatitisa. Ne može, pankreas je strahovito mnogo opterećen sa mastima. Znači moramo da jedemo mladi sir, mleko da bude sa 0,8% masti. Prženice nemojmo davati jer one imaju ulja. Znači može tost hleb sa džemom", otkrio je gastroenterolog Perišić i podsetio na tradicionalno jelo koje su mnogi zaboravili - poparu.

"Poparu mi svarimo za 45 minuta. Brašno se u njoj se vrlo brzo vari. Ne bojte se vi brašna, nego masnoća u popari. Zato ne stavljati stari već mladi kajmak, kao i mladi sir", objasnio je.

Shutterstock 

Podsetio se dana kad je radio u Velikoj Britaniji i predložio gledaocima takozvani škotski doručak.

"Jedan od modela koji ja preporučujem je škotski doručak. To je poridž sa punomasnim kiselim mlekom i dodatkom strugane crne čokolade. Poridž je nisko kaloričan, ali dugo drži, zbog sporog gastrointestinalnog pražnjenja", istakao je dr Voja i zatim detaljno objasnio šta je poridž.

"Ovas. Ovsene pahuljice imaju beta-glukan, a pri tom su prirodni afrodizijak. Pričam ja to mom pokojnom deda Voji, soluncu. A on kaže, ej, sine moj dragi, vidiš ti, kaže, ovoga hata (konja, prim. nov), koga treba da vodimo na parenje. Četiri dana on samo jede ovas. Dakle, u tom smislu ovas je prirodni afrodizijak, ne diže šećer u krvi i relativno sporo se prazni, a daje dug osećaj sitosti. To je škotski doručak", slikovito je objasnio dr Perišić.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

OVO POVRĆE JEDINO NA SVETU SADRŽI MOĆNI PRIRODNI PROBIOTIK! Dr Perišić: Do maja ga treba jesti pre SVAKOG obilnijeg obroka  Kurir teleivizija

 (Kurir.rs/MONDO/T.B.)