Zdravlje

KOJI SIR JE NAJZDRAVIJI? NIJE NI MLADI NI STARI: Nutricionisti otkrivaju kako da se NE UGOJITE i izgubite MASNOĆU

Autor Teodora Boškovski

Šta kažu nutricionisti, koji je sir najzdraviji?

Izvor: Shutterstock/Ahanov Michael

Mnogi Srbi ne mogu da zamisle jelo (najviše doručak) bez sira. Međutim, neki sirevi su izuzetno kalorični, pa samim time i bogati zasićenim mastima i natrijumom, pa treba da budete umereni sa njima, pogotovo ukoliko pazite na liniju, ali i krvni pritisak.

"Protein u siru je dobra alternativa proteinima iz mesa, jer je još uvek životinjskog porekla i sadrži sve esencijalne aminokiseline koje je telu potrebno, a ne može ih sintetisati sam", ističe nutricionistkinja Lurd Kastro Mortiljaro za CNN koja je zatim otkrila koji je sir nazdraviji:

1. Rikota

I Kastro Mortiljaro i nutricionistica Emili Martorano smatraju da je rikota najzdraviji sir. Rikota ima visoku koncentraciju surutke proteina, koji se lako apsorbuje u telu. Protein od surutke sadrži širok raspon aminokiselina, s toga je ovo najbolja opcija za one koji žele da izgrade mišiće, snagu, ali istovremeno da izgube masnoću i kilograme.

2. Tvrdi sir

Kastro Mortiljaro veruje da su tvrdi sirevi poput parmezana ili gaude takođe među najzdravijim opcijama, kad se umereno konzumiraju. Zbog manje vode i veće koncentracije, "tvrdi sirevi biće bogatiji kalcijumom i verovatno ćete biti siti s manjom količinom, pa verovatno nećete preterati", kaže ona.

Takođe, savetovala je da izbegavate prperađene sireve, kao što je krem sir i onaj u pakovanju. Uvek je bolje sveže! Ne bi trebalo ni da preterujete sa unosom - ključ je u umerenosti. Sir kao prilog uz povrće i žitarice idealna je kombinacija.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)