Zdravlje

AKO NISTE OKA SKLOPILI, OBAVEZNO URADITE JEDNO! Doktori objasnili šta nam radi SAMO JEDNA neprospavana noć (ANKETA)

Autor Tamara Veličković

Doktori otkrivaju kakve posledice nedostatak sna ostavlja na naše zdravlje.

Izvor: Dragana Gordic/Shutterstock.com

Koliko vam se puta desilo da se niste naspavali, a morali ste da ustanete za posao? Nesanica može negativno da utiče na naše zdravlje, a čak je dovoljna i samo jedna neprospavana noć. Lekari su za Fox News Digital otkrili da nedostatak sna povećava nivo stresa, koji dalje dovodi do drugih posledica.

"Fizički efekti uključuju slabljenje vašeg imunološkog sistema, što vas čini osetljivima na bolesti", rekla je doktorka Lija Džozef, dodajući da nedostatak sna može da rezultira oštećenjem pamćenja, koncentracije i celokupne kognitivne funkcije, a potom da promeni raspoloženje i poveća šanse od nastanka depresije.

Kada je reč o dugoročnim posledicama, stručnjak za spavanje, doktor Aleks Dimitriu je rekao: "Postoje dokazi da čak i jedna noć nedovoljnog sna dovodi do nakupljanja toksina u mozgu, sličnih onima koji se vide kod ljudi sa Alchajmerovom bolešću", rekao je Dimitriu i istakao da gubitak sna uzrokuje i povećanu želju za ugljenim hidratima, slabljenje imuniteta i povećanje hormona stresa, poput kortizola i adrenalina.

"Povećani hormoni stresa mogu, zauzvrat, da povise otkucaje srca, krvni pritisak i šećer u krvi", rekao je doktor. Ipak, samo u jednom slučaju neprospavana noć može da bude podnošljiva, naglašavaju doktori, a to je ako sledećeg dana nadoknadite san. Ipak, ukoliko ga stalno preskačete, povećavate šanse za nastanak kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, gojaznosti i problema sa mentalnim zdravljem. "Jedna noć bez sna možda neće ozbiljno da našteti, ali ako se takve situacije često ponavljaju, negativni efekti se akumuliraju", zaključio je dr Dimitriu.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)