Zdravlje

OMILJENI NAPITAK SRBA ZA DORUČAK MOGAO BI DA UTIČE NA STRES! Pomaže da duže budemo siti i reguliše ŠEĆER U KRVI

Autor Teodora Boškovski

Najnovija istraživanja pokazuju da bi ključ za borbu protiv stresa mogao da se nalazi u jogurtu?

Izvor: Lepa i Srecna

Sa stresom se svakodnevno susrećemo. Problem nastaje kada on počne da remeti naše normalno funkcionisanje, te se dalje manifestuje u depresiju i anksioznost. Najnovija istraživanja pokazuju da bi ključ za bolje mentalno zdravlje mogao da se nalazi u našim crevima, tačnije u omiljenoj hrani za doručak.

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Virdžiniji otkrili su da Lactobacillus, bakterija koja se nalazi u jogurtu, kao i u fermentisanoj hrani, može da pomogne organizmu da se izbori sa stresom. Predvođen istraživačem Albanom Gulterom, tim je rekao da nalazi otvaraju put za lečenje stanja mentalnog zdravlja.

"Naša tela su naseljena hiljadama mikroorganizama koji se zajednički nazivaju mikrobiota i koji su ključni za naše zdravlje i dobrobit", objasnio je profesor Gulter.

Studija je objavljena u časopisu "Brain, Behavior and Immunity" i sprovedena je pomoću miševa. Tim je koristio skup bakterija koji uključuje dva soja Lactobacillus i šest drugih bakterijskih sojeva. Sprovodeći testove ponašanja i izlažući ih nizu stresora otkrili su da miševi koji nisu imali bakteriju pokazuju više znakova anksioznosti i depresije, piše The Sun.

Naučnici su uspeli da identifikuju da laktobacili mogu da održavaju nivoe imunološkog posrednika, nazvanog interferon gama, koji reguliše odgovor tela na stres i pomaže u sprečavanju depresije. Iako nalazi ne pokazuju nužno da bi konzumiranje jogurta moglo pomoći ljudima da upravljaju anksioznošću ili prevaziđu depresiju, oni sugerišu da bi se bakterije koje se nalaze u ovoj osnovnoj hrani za doručak mogle koristiti kao alat za upravljanje mentalnim zdravljem u budućnosti.

Sportski nutricionista Džes Hilard, ranije je rekla da bi jogurt mogao da vam pomogne da se osećate sitiji duže i sprečite skok šećera u krvi kasnije tokom dana.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)