Ljubitelji jogurta i mlečnih proizvoda možda su primetili malu količinu vode prilikom otvaranja. Obično se vidi u čašama omiljenog napitka.
Čuveni doktor Karan Radžan kojeg samo na TikToku prati preko 5 miliona ljudi uspeo je da razreši ovu deilmu. Zbog čega u jogurtu, pudinzima, pavalci i ostalim mlečnim proizvodima možemo da primetimo malu količinu vode?
Iako mnogima izgleda grozno, ipak postoji koristan razlog zašto je voda tu.
"Nemojte odmah da pomislite da se jogurt pokvario. Ova neobična tečnost je prepuna nutritijenata, kao što su proteini, kalcijum, vitamini B12, čak i probiotici", objašnjava čuveni doktor.
U stvari, voda je u stvari surutka. Doktor je objasnio da se formira kada se mleko podvrgne 'koagulaciji' - procesu u kome se zgušnjava da postane sir ili jogurt.
"Što duže jogurt stoji, veća je verovatnoća da će se surutka nakupiti i podići na vrh i ostaviti vodenasti trag. Surutka ređe možete da nađete u grčkim jogurtima koji su procieđeni od surutke zbog veće gustoće", objasnio je on za kraj.
Pogledajte detaljnije u videu:
BONUS VIDEO:
(MONDO/T.B.)