Mlečni proizvodi su vekovima bili važan deo ljudske ishrane. Mlečni proizvodi su bogat izvor kalcijuma, proteina i drugih hranljivih materija neophodnih za zdravlje. Nažalost, ispostavilo se da ne mogu svi da konzumiraju mlečne proizvode. Dijetetičarka Karolina Topolska otkriva čime možete da zamenite mlečne proizvode i kako da obezbedite pravu količinu proteina u ishrani bez mleka.
Ako nakon konzumiranja mlečnih proizvoda kao što su jogurt, sir ili puter, osetite da vaše telo loše reaguje, odnosno da imate mučninu, dijareju i bolove u stomaku, to je znak da mlečne proizvode treba da ograničite u svojoj ishrani. Sve su to simptomi intolerancije na laktozu, koji se najčešće javljalju oko 30 minuta do 2 sata nakon obroka.
Čime zameniti mlečne proizvode?
"Ako osećate da se simptomi javljaju tek nakon konzumiranja mlečnih proizvoda, verovatno imate intoleranciju na laktozu koja je posledica nedostatka ili odsustva enzima odgovornog za razgradnju disaharida. Primarna intolerancija na laktozu podrazumeva smanjenje aktivnosti enzima laktaze sa godinama. Ako se simptomi pogoršaju nakon konzumiranja mleka, to može da bude alergija na mlečne proteine. Međutim, ostatak pitanja pokazuje da se uglavnom radi o mlečnim proizvodima, pa bih predložila testiranje na intoleranciju na mlečni šećer", objašnjava dijetetičarka.
"Pre svega, trebalo bi da ograničite ili što je više moguće isključite proizvode koji sadrže mlečni šećer, odnosno laktozu. Na tržištu hrane postoji mnogo alternativa u vidu proizvoda 'bez laktoze', pa je vredno razmisliti o njihovoj konzumaciji. Dobar izbor, zbog smanjenog sadržaja disaharida, jesu fermentisani mlečni proizvodi. Međutim, ako se simptomi pojave nakon bilo kog proizvoda, treba ga isključiti. Lepa alternativa mogu da budu i napici na bazi biljaka, na primer tzv. sojino ili bademovo mleko", savetuje dijetetičarka.
"Kada prestanete da jedete mlečne proizvode, snabdevanje nekim hranljivim materijama, kao što su kalcijum, vitamin D ili proteini, može da bude smanjeno. Izvori kalcijuma (osim mleka) mogu da budu semenke, orasi, brokoli, peršun, pasulj, soja ili kelj. Masna riba i jaja su bogati vitaminom D. Proteini mogu da se nađu u ribi, živini, jajima i mahunarkama", savetuje dijatetičarka.
BONUS VIDEO:
(MONDO/T.V.)
Partizan u ABA mora da dobije pojačanje: Željko mu našao ulogu, da ne bude prvi precrtan!
"Bilo je čudnih odluka...": Drčelić se oglasio nakon poraza Zvezde u Evroligi!
Mesec dana Partizanovih poraza: Evroligaška sezona već izmiče iz ruku crno-belima
Zamenio Srbiju Bosnom i Hercegovinom, pa doživeo debakl 7:0! Košmarni debi Baždara za novu reprezentaciju
Otac Predrag Popović u nesvakidašnjem izdanju: Evo kako uživa i čime sa bavi kada nije u crkvi