Sladoled je omiljena osvežavajuća poslastica u vrelim danima, a možda i jedna od retkih koju u većini slučajeva pojedemo bez griže savesti. Ipak, svesni smo da ne pripada grupi namirnica zdrave ishrane, ali mnogi imaju dilemu kada je holesterol u pitanju. Istražili smo da li sladoled može da poveća njegov nivo.
Mlečni proizvodi su bogati zasićenim mastima i šećerom, zbog čega mogu da doprinesu povećanju nivoa tzv. lošeg holesterola (LDL). Bolje je izbegavati loš holesterol jer je njegov visok nivo povezan sa većim rizikom od nastanka ateroskleroze i srčanih oboljenja. Na šta treba paziti i šta stručnjaci kažu o sladoledu?
Prema Američkom udruženju za srce, da biste vodili računa o zdravlju srca, trebalo bi da ograničite unos zasićenih masti na 16 g dnevno, transmasti na 2 g i dodatih šećera na 5 do 10 odsto kalorija dnevno, odnosno, u praksi od 100 do 200 kalorija. Lako je pretpostaviti da bi u tom slučaju sladoled trebalo da bude retka poslastica i u minimalnim količinama. Dovoljno je da pogledate deklaraciju i jasno vidite šta se nalazi u ukusnom sladoledu. Naši najveći neprijatelji u sladoledu su zasićene masti i šećer. Koliko ih zaista ima?
Zasićene masti
Sladoled nije dijetetski proizvod. Jedna čašica sladoleda od vanile sadrži čak 9 g zasićenih masti, a ako izaberemo i čokoladne kuglice, imaćemo preko 15 g ovih masti. To je skoro cela dnevna količina koja se može uključiti u našu ishranu. Da biste to nadoknadili, morali biste da se odreknete mesa, sira, mleka i drugih životinjskih proizvoda koji se nalaze na vašem dnevnom meniju. Ako se striktno držite biljne ishrane, ostavićete mesta za sladoled bez rizika da podignete nivo holesterola.
Šećer
Ono što je u sladoledu pretnja za vaše zdravlje i figuru, nisu samo zasićene masti. Drugi sastojak koji je štetan je šećer, kojeg u sladoledu ima u izobilju. Čašica sladoleda od vanile sadrži čak 132 kalorija koje su skrivene samo u šećeru, odnosno oko 34 g. Jedna mala kašičica je 5 g šećera! U zavisnosti od brenda i ukusa sladoleda, ove vrednosti će varirati.
Pažljivo pročitajte etikete i nemojte se zavaravati misleći da je to samo jedna kugla sladoleda. Ako svaki dan jedete kuglu sladoleda, možete brzo da osetite negativne efekte. Sladoled koji ima zaslađivače je sve popularniji na tržištu, ali su i oni štetni za naš organizam.
Postoji samo jedan zaključak - ne morate zauvek da se odričete sladoleda, ali umerenost je ključna. Često konzumiranje sladoleda može negativno da utiče na nivo holesterola u krvi i glikemije. Ako se svakodnevno hranite zdravo i ako je vaša ishrana uravnotežena, nema čega da se plašite. Najbolje bi bilo da birate sladoled koji možete da napravite kod kuće po odgovarajućem receptu.
BONUS VIDEO: Recept za sladoled bez šećera
(MONDO/T.V.)