Doručak je za mnoge bolji sa sokom od pomorandže, a prema rečima stručnjaka iz Hartford HealthCare, sok od pomorandže može da smanji rizik od nastanka hroničnih bolesti, umanji upale i učini vas manje podložnima kamenu u bubregu. Oni savetuju da uvek birate sok sa pulpom jer sadrži vlakna i pomaže u regulaciji šećera u krvi. Pored toga, neki stručnjaci kažu da čaša soka od pomorandže ujutru takođe može da ima koristi za smanjenje lošeg holesterola.
Efekti soka od pomorandže na nivo holesterola
Prirodni sok od pomorandže je bogat vitaminom C, vlaknima, kalijumom, folatom i još mnogo toga. Članak iz 2023. godine objavljen u Journal of Nutritional Science ističe da sok od pomorandže za doručak nema značajan uticaj na nivo ukupnog holesterola ili HDL holesterola, ali može da snizi nivoe LDL holesterola, takođe poznatog kao "loš holesterol".
Relevantne studije
Sistematski pregled i analize iz 2023. koji su uključivali skoro 400 učesnika pokazali su da suplementacija sokom od pomorandže ima mali uticaj na nivo ukupnog ili HDL holesterola. Međutim, dnevne doze od više od 500 mililitara soka od pomorandže značajno su smanjile nivoe LDL holesterola, posebno u studijama koje su trajale najmanje osam nedelja.
Druga studija iz 2013. godine, objavljena u Lipids in Health and Disease, ispitivala je dugoročne efekte konzumiranja soka od pomorandže na nivo holesterola zaposlenih u fabrici soka od pomorandže. Studija je otkrila da su zaposleni koji su pili dve čaše soka od pomorandže svaki dan godinu dana ili više, imali niži nivo ukupnog i LDL holesterola u poređenju sa onima koji nisu pili sok od pomorandže.
Izbor pravog soka
Da biste bili sigurni da sok od pomorandže koristi vašem zdravlju, dijetetičarka Melisa Kini preporučuje da izaberete sok sa pulpom. Pulpa sadrži vlakna koja regulišu probavni sistem i održavaju nivo šećera u krvi stabilnijim, objašnjava ona. Takođe, budite oprezni sa proizvodima od soka od pomorandže koji ističu niži sadržaj kalorija. Iako ovo u početku može da zvuči kao zdravstvena korist, proizvodi koji sadrže 50 odsto manje kalorija takođe imaju smanjen nutritivni sadržaj.
Pazite na šećer
Sok od pomorandže je bogat prirodnim voćnim šećerom poznatim kao fruktoza. Studija iz 2018. na laboratorijskim zamorcima, objavljena u Cell Metabolism, sugeriše da se fruktoza pretežno razlaže u tankom crevu. Prvobitno se smatralo da se ova obrada dešava u jetri, ali visoki nivoi fruktoze mogu da budu izazovni za tanko crevo, povećavajući rizik da voćni šećer dospe u jetru, što može da bude štetno po vaše zdravlje.
Autor studije preporučuje pažljivu konzumaciju voćnih sokova i napominje da ispijanje soka od pomorandže posle doručka može da bude zdraviji izbor nego odmah nakon buđenja. U zaključku, sok od pomorandže može da ima koristi za vaše zdravlje holesterola, ali je važno da vodite računa o tome koliko konzumirate i kada ga konzumirate. Uvek birajte prirodnu verziju i verziju sa pulpom da biste uživali u svim prednostima soka od pomorandže.
BONUS VIDEO: