Tzatziki je jedan od najpoznatijih grčkih umaka, voljen ne samo zbog svog karakterističnog ukusa, već i zbog zdravstvenih svojstava koje nudi. Recept za ovo jelo je veoma jednostavan, pa bi ovaj specijalitet trebalo da se nađe na meniju svih koji žele dug život koji nije lišen ukusa. Sos potiče iz Grčke, gde se služi uz razna jela - i meso i povrće.
Često se umak od jogurta uključuje i kao dodatak salatama ili se služi kao namaz za sendviče. Njegova univerzalnost učinila je ovaj specijalitet čestim na meniju ne samo Grka, već i ljudi širom sveta. Međutim, ne znaju svi da tzatziki, osim svog ukusa, ima i zdravstvena svojstva. Ako recept za sos nije bio često na vašoj trpezi iz raznih razloga, sada to možete da promenite.
Grci ga jedu na kilogram, a kao što znamo, njihova ishrana je jedna od najboljih na svetu. Upravo tome duguju činjenicu da su jedna od najdugovečnijih nacija na svetu. Sos na bazi grčkog jogurta može da se modifikuje, tako da bukvalno svi mogu da uživaju u njemu. Jedna od mogućih alternativa za ljude sa intolerancijom na laktozu, jeste da se pripremi tzatziki od suncokreta.
Zdravstvena svojstva tzatziki sosa
Tzatziki sos ima veliku grupu obožavatelja koji ga cene za savršenu kombinaciju sastojaka, kako po ukusu, tako i po teksturi. Kremasti sos od jogurta u kombinaciji sa hrskavim krastavcem i izražajnim belim lukom prava je poezija ukusa. Pomenuti sastav takođe znači da kultno grčko jelo blagotvorno deluje na zdravlje i blagostanje. Čemu dugujemo blagotvorne efekte? Za njih su odgovorni najvažniji sastojci specijaliteta.
- Grčki jogurt - poznat kao prirodni probiotik, savršeno podržava probavni sistem. Pored toga, sadrži i proteine, kalcijum i vitamine B6 i B12. Prema izveštajima naučnika, redovno konzumiranje jogurta može da smanji rizik od razvoja dijabetesa (za 18%) i hipertenzije (20-30%).
- Zeleni krastavci - zeleni krastavci daju tzatzikiju hrskav i svež ukus. Ovo povrće sadrži vitamine K i C, kao i kalijum. Krastavci u sosu deluju hidratantno, a regulacijom krvnog pritiska mogu da smanje rizik od nastanka srčanih oboljenja. Pored toga, krastavci su niskokalorični, zbog čega ih jedu ljudi koji brinu o vitkoj figuri.
- Beli luk - zahvaljujući svojim antiinflamatornim i antibakterijskim svojstvima, beli luk podržava imuni sistem. Nije bez razloga hvaljen kao prirodni antibiotik. Pored toga, beli luk dodat u tzatziki podržava pravilno funkcionisanje srca, a kada se koristi kao uobičajeni sastojak u ishrani, pomaže u smanjenju nivoa holesterola.
- Maslinovo ulje - ovaj neizostavni sastojak grčkih specijaliteta može da čini čuda! Zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama, maslinovo ulje blagotvorno deluje na pravilno funkcionisanje celog organizma.
- Kopar - može da pomogne u snižavanju nivoa šećera u krvi.
- Ceđeni sok od limuna - dodavanjem u tzatziki sebi dajemo dozu vitamina C, koji je važan ne samo za imunitet, već i za zdravu, blistavu kožu.
BONUS VIDEO: