Iznenađujuća supstanca zaslužna za duži život? Ima je u hrani koju često jedemo, a evo kako da je pojačate

Da li ste znali da jedna aminokiselina može značajno da utiče na zdravlje i mladolikost vašeg tela?

Roman023_photography/Shutterstock.com

Iako je starenje prirodan proces, naučnici su otkrili način kako da ga usporimo. Pokazalo se da je taurin, aminokiselina koju naše telo proizvodi, ključan faktor u borbi protiv znakova starenja. Detalje otkriva najnovija studija objavljena na Mindbodygreen.

Zašto je taurin toliko važan?

Naše telo proizvodi taurin prirodno, ali možemo da ga unosimo i kroz ishranu. Nalazi se u mesu ćuretine, piletini, rakovima i mlečnim proizvodima. Pokazalo se da taurin snižava krvni pritisak, smanjuje upalu i pomaže u održavanju zdravlja srca. Takođe se koristi u tretmanu cistične fibroze i visokog krvnog pritiska, a pokazuje se efikasnim i za mišiće i kosti. Nažalost, nivo taurina u telu opada s godinama, pa se istraživači pitaju da li dodatni unos taurina može da produži život i poboljša kvalitet starosti.

Šta je otkriveno u istraživanjima?

Da bi proverili ovu teoriju, naučnici su miševima srednjih godina davali taurin do kraja njihovog života. Rezultati su pokazali da taurin ne samo da produžava život, već i poboljšava gustinu kostiju, mišićnu masu i zdravlje creva. Miševi koji su dobijali taurin, živeli su i do 25 odsto duže. Taurin je takođe povezan sa smanjenjem upala i oštećenjem DNK, dok njegov manjak može da dovede do gojaznosti, visokog krvnog pritiska i dijabetesa tipa 2.

Kako osigurati dovoljan unos taurina?

Iako naše telo prirodno proizvodi taurin, možemo da ga unosimo kroz ishranu ili suplemente. Vežbanje takođe povećava njegov nivo u telu. Evo kako možete da osigurate dovoljan unos taurina:

  • Uključite morske plodove i ćuretinu u ishranu - školjke i ćureće meso su bogati taurinom, dok ga mlečni proizvodi sadrže u manjim količinama.
  • Razmislite o suplementima - taurin je dostupan kao dodatak ishrani, što je korisno, posebno za vegane i vegetarijance.
  • Vežbajte redovno - fizička aktivnost povećava nivo taurina u krvi, pa je vežbanje korisno.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Žena usporila starenje   tiktok/@bynataliebright