Šta se desilo u vašem telu između 3:00 i 8:00? Efekat zore muči sve više ljudi, evo o čemu je reč

Efekat zore, koji se naziva i jutarnja hiperglikemija, pojava je koja se najčešće javlja u jutarnjim satima, između 3 i 8 časova.

DimaBerlin/Shutterstock.com

Tipično, problem se tiče dijabetičara, ali ovo nije jedina grupa izložena naglom porastu nivoa šećera u krvi nakon buđenja. Šta uzrokuje efekat zore i kako se nositi sa njim?

Ako je merenje veće u ranim jutarnjim satima, to je znak da možda imate problem sa efektom zore. Fenomen, koji se naziva i jutarnja hiperglikemija, obično pogađa osobe sa metaboličkim oboljenjima, najčešće sa slabo kontrolisanim dijabetesom oba tipa. U mnogim slučajevima, visoki nivoi šećera u krvi između 3 i 8 sati, primećuju se kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1 i dece koja sazrevaju i rastu. Jedan od uzroka je fiziološko oslobađanje hormona, uključujući HGH, odnosno hormon rasta.

Stručnjaci ukazuju na kontraregulatorne hormone, odnosno one čiji se rad suprotstavlja dejstvu insulina, kao glavni faktor koji utiče na povećanje nivoa šećera u krvi između 3 i 8 sati ujutru. To uključuje kortizol, adrenalin, hormon rasta i glukagon. Potcenjeni efekat zore, koji uzrokuje da hiperglikemija traje nekoliko sati dnevno, može da izazive opasne komplikacije dijabetesa.

Šta da učinite da ih izbegnete i pravilno kontrolišete dijabetes?

Da biste proverili da li se borite sa jutarnjom hiperglikemijom, odnosno efektom zore, trebalo bi da uradite test. To uključuje merenje nivoa šećera noću tokom nekoliko dana. Najbolje je da ih radite između 2 i 3 sata ujutru. Za pouzdane rezultate, lekari preporučuju pripremu obroka sa malo ugljenih hidrata i proteina za večeru.

Nizak nivo šećera u krvim, potvrđen u testu koji je sproveden tokom nekoliko dana u dato vreme, najverovatnije će dovesti u pitanje vaše sumnje. U situaciji kada vam je nivo šećera u krvi visok ili ispravan, važno je da posetite lekara i potražite savet stručnjaka.

Kako da sprečite efekat zore?

Kada utvrdite da imate jutarnju hiperglikemiju, vreme je da preduzmete korake da smanjite ili eliminišete efekat zore. Zapamtite da ne postoji jedan dokazan način za borbu protiv ovog problema, ali većina promena opisanih u nastavku, sigurno će imati pozitivan uticaj na vaše zdravlje i blagostanje ujutru.

Ako želite da zaboravite na jutarnje skokove nivoa šećera u krvi, trebalo bi da vodite računa o ishrani i održavate zdravu težinu. Posebnu pažnju obratite na poslednji obrok koji jedete u toku dana. Večera ljudi koji pate od efekta zore treba da se sastoji od visokog nivoa proteina i malo ugljenih hidrata i masti. Doručak je takođe važan. U ovoj situaciji ne preporučuje se da ga preskočite. Još jedan savet koji je važno da primenite je da povećate nivo fizičke aktivnosti. Vežbanje se smatra korisnim oblikom borbe za pravilno funkcionisanje tela. Stručnjaci predlažu da razmislite o jutarnjem treningu.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Dijabetes  TikTok/ravmalik