Ne zaobilazite povrće "za sirotinju": Može da smanji rizik od bolesti koje ubijaju 40 miliona ljudi

Da li znate kako repa, ponekad nazvana povrćem "za sirotinju", utiče na zdravlje?

Privanta arhiva

Ovo jeftino i potcenjeno povrće prepuno je hranljivih materija koje imaju ogroman uticaj na naše zdravlje i izgled. Podržava imunitet, ima antibakterijska i antivirusna svojstva, blagotvorno deluje na sistem za varenje, izlučivanje i krvotok. Takođe ima blagotvorno dejstvo na kožu, nokte i kosu. Repa nam obezbeđuje mnoge vredne hranljive materije, a i jeftina je, nekada pomalo prezrivo nazvana povrćem "za sirotinju". Saznajte zašto je važno da ga trajno uključite u svoju ishranu.

Šta je u repi?

To je povrće iz porodice kupusa, koje se sastoji od korena i listova. Njegovi podzemni i nadzemni delovi su jestivi i zdravi. Koren repe može da ima različite boje: belu, crnu ili crvenu, ali unutra je uvek belo ili žuto. Najpopularnije su bele i crne sorte.

Svaki od njih je bogat izvor vitamina B i vitamina C i K, kao i minerala kao što su magnezijum, kalcijum, bakar, gvožđe, fosfor, kalijum i cink. Repa takođe sadrži velike količine vlakana, proteina i antioksidanata. Ima sličan ukus kao i rotkvice. Možete da je jedete sirovu ili nakon kuvanja, prženja ili pečenja. Odličan je dodatak salatama. Niskokalorična je jer 100 g ovog povrća daje samo 28 kcal.

Egorov Igor/Shutterstock 

Osobine repe

Stručnjaci se slažu da uključivanje repe u ishranu može da smanji rizik od mnogih bolesti koje ubijaju oko 40 miliona ljudi širom sveta svake godine. Antioksidansi sadržani u repi nas štite, između ostalog, protiv dijabetesa, bolesti cirkulacije i zglobova, kao i protiv neurodegenerativnih bolesti. Takođe imaju blagotvorno dejstvo na kožu.

Vitamin C podržava imunitet, vitamin A blagotvorno deluje na oči, gvožđe štiti od anemije, a vlakna poboljšavaju funkcionisanje digestivnog sistema, podržavaju gubitak težine, osiguravaju dug osećaj sitosti i regulišu rad creva. Međutim, vlakna pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola i glukoze u krvi. Repa se naziva i prebiotikom jer podržava razvoj i funkcionisanje korisne crevne mikroflore. Podržava proizvodnju žuči i dezinfikuje probavni sistem. Zbog visokog sadržaja kalijuma ima pozitivan efekat na kardiovaskularni sistem i jetru.

Lahore Qalandars7/Shutterstock 

Repa nije za svakoga

Repa ima antibakterijska i antivirusna svojstva, pa nas štiti od sezonskih infekcija. Međutim, ako nam se to desi, ima analgetički i antiinflamatorni efekat. Takođe će nam pomoći i kod drugih tegoba jer ima antispazmodična i antireumatska svojstva. Uprkos brojnim vrednim svojstvima, repa se ne preporučuje osobama sa čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu, jer kod ovih osoba ovo povrće može da pogorša simptome.

Kontraindikacije su: srčana insuficijencija, zatajenje bubrega, hiperaciditet želuca, refluksna bolest i bolesti štitne žlezde, jer sastojci sadržani u repi mogu da reaguju sa uzimanim lekovima. Takve osobe mogu da koriste kozmetiku za kosu sa ekstraktom repe, koja smanjuje masnu kosu i efikasno je oružje u borbi protiv peruti.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Recept za korpice od krompira punjene mlevenim mesom   instagram fatmagulkitchen