Evropska "kuća fudbala" (UEFA) ozvaničila je značajnu promenu - od predstojećeg Evropskog prvenstva u Nemačkoj reprezentacije će biti sačinjene od 26 igrača, a ne kao do sada od 23! To je bila inicijativa selektora Srbije Dragana Stojkovića Piksija, čiji je apel krovna organizacija poslušala i omogućila trenerima nacionalnih timova da imaju veći izbor na velikom turniru.

"Izvršni odbor UEFA odlučio je danas da poveća maksimalni sastav reprezentacija koje učestvuju na UEFA EURO 2024, sa prvobitna 23 igrača na 26. Ovo povećanje nije obavezujuće za reprezentacije koje učestvuju. U skladu sa pravilima takmičenja, timovi moraju da podnesu u UEFA spisak koji čine bar 23 imena, a maksimum od 26", saopšteno je.

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi podneo je taj zahtev za povećanje broja igrača, uz objašnjenje da se većina selektora složila sa tom idejom. "Uzeo sam učešće u tim razgovorima i dao sam predlog da to bude 26. Mislim da se skoro svi selektori slažu da je broj od 23 igrača i tri golmana jedan optimalan broj, jer mislim da ne treba ići korak unazad u odnosu na Mundijal. Mnogo je utakmica tokom sezone, mnogo povređenih igrača. Mislim da će taj predlog proći, naravno moramo da sačekamo do konačne odluke UEFA", rekao je Piksi.

UEFA je dala rok selektorima da prijave konačne spiskove od 26 igrača do 7. juna. Evropsko prvenstvo počeće 14. juna, a Srbija će se takmičiti u Grupi C, u kojoj će igrati protiv Engleske 16. juna u Gelzenkirhenu, Slovenije 20. juna u Minhenu i Danske 25. juna, takođe u Minhenu. Siguran plasman u eliminacionu fazu izboriće dve ekipe iz svake grupe, kao i četiri od šest trećeplasiranih.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO:

Piksi na Puškaš Areni Kurir