Slušaj vest

Borac iz Banjaluke prošao je u 2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, u kojem će 24. jula gostovati prvaku Grčke, PAOK-u u Solunu, a nedelju dana kasnije na svom Gradskom stadionu igraće istorijski meč. Pobedom na penale protiv prvaka Albanije Egnatije, Banjalučani su drastično povećali sebi šansu da prvi put provedu jesen u Evropi, jer će u slučaju da ne naprave čudo protiv PAOK-a preći u kvalifikacije za Ligu Evrope, a onda imati i sigurno mesto u plej-ofu za Konferencijsku ligu. Posle izvođenja jedanaesteraca na Elbasan areni, gde su domaći pobedili 2:1 posle Borčevog trijumfa 1:0 kod kuće, jedno je sigurno - u Banjaluci će ovo biti evropsko leto.

Utakmica u Albaniji u sredu uveče bila je prekidana zbog skandiranja "Ubij Srbina" i "UČK", pa su fudbaleri Borca postupili isto kao albanski igrači koji su prošle nedelje u Banjaluci prestali da igraju kada su čuli povike "Kosovo je Srbija".

Iako su igrači Egnatije rano "poništili" prednost Borca iz prve utakmice i golom Meliha Ibrahimoglua u 17. minutu poveli 1:0, jako je bio bitan gol Jova Lukića za izjednačenje u 30. minutu. Banjalučani su tako imali prolaz "u džepu", a onda su u 82. minutu ipak primili gol za 2:1 i produžetke, kada je Loronjon Doukoko, napadač iz Obale Slonovače, savladao golmana Borca, Damjana Šiškovskog.

Usledili su penali i u njima trijumf Borca 4:1, golovima Sebastijana Herere, Nikole Pejovića Esmira Hasukića i Davida Čavića. Igrači albanskog prvaka su jednom pogodili prečku, a dva puta je Šiškovski "skinuo" udarce domaćima i tako pogurao Banjalučane ka velikoj, istorijskoj pobedi. Pogledajte Čavićev gol odluke: