Slušaj vest

Kada se u utorak uveče (21:00) na terenu nađu fudbaleri Bode Glimta i Crvene zvezde, biće to praktično nastavak porodične tradicije u familiji Berg. Pored spomenika Haraldu Bergu proći će njegov unuk Patrik, aktuelni prvotimac najboljeg norveškog tima.

Patrik Berg
PressFocus / ddp USA / Profimedia 

Za Bode je pored Haralda igrao i njegov brat Knut Helmer Berg a zatim naslednici... Haraldovi sinovi Erjan, Runar i Arild nosili su žuti dres tima kojim se ponosi čitav grad. Patrik Berg je Erjanov naslednik i on pripada trećoj generaciji Bergovih u klubu. I Helmer je imao naslednika - njegov sin Knut Jergen Berg svojevremeno je kratko nastupao za prvi tim Bode Glimta.

dušan ninković/mondo Harald Berg

Ipak, Haraldov deo porodice ostavio je daleko veći trag u celom norveškom fudbalu. Deda je bio najbolji fudbaler prvenstva 1979. godine, sin Runar istu nagradu dobio je 1993, dok je Erjan 2000, 2002. i 2003. godine bio igrač sezone. Istu nagradu 2021. godine osvojio je Patrik, nakon što je 2020. godine kao kapiten vodio Bode Glimt do istorijske prve šampionske titule. Ne treba ni da vam kažemo da je deda Harald učestvovao u osvajanju prvog klupskog trofeja, Kupa Norveške 1975. godine.

Harald je odigrao 43 meča za Norvešku, njegovi sinovi Erjan (19) i Runar (5) zajedno 24, a Patrik je do sada nastupio na 25 mečeva za reprezentaciju.

Bonus video: 

MONDO/Dušan Ninković Vlada navijač Crvene zvezde iz Norveške