Slušaj vest

Crvena zvezda večeras od 21.00 igra prvi meč plej-ofa za Ligu šampiona protiv norveškog šampiona Bode Glimta. Na prvi pogled, deluje da je ovo jedan od lakših zadataka koje je Zvezda imala kada je u pitanju ulazak u elitu, pošto znamo da je nekada morala i protiv Milana da se bori za počasno mesto, ali baš taj prvi pogled vara.

Bode Glimt je u poslednje četiri godine čak tri puta bio prvak Norveške igrajući zaista maestralan, moderan i atraktivan fudbal, pobeđujući čak i daleko veće ekipe od sebe, poput Rome (6:1 protiv tima Žozea Murinja). Stizali su do četvrtfinala Konferencijske lige 2021. godine (gde ih je upravo ista ta Roma zaustavila), a potom su još dva puta igrali nokaut fazu ovog takmičenja. Sada žele korak više i nakon što su izbacili letonski RFS i poljsku Jagijeloniju, pa tako planiraju da protiv Zvezde urade ono što nisu 2022. protiv Dinama iz Zagreba. Da slave u plej-ofu Lige šampiona i uđu u sam "krem" evropskog fudbala.

Kakve su im šanse za to? I sam trener Vladan Milojević proglasio je Norvežane za favorite u prvom duelu zbog više razloga; tu su pre svega domaći teren i veštačka podloga, odlična izdanja koja imaju pred svojim navijačima, ali i konstantnost koja je na njihovoj strani jer ih isti trener vodi još od 2018. godine.

dušan ninković/mondo Crvena zvezda trening, stadion Bode Glimt

Ćetil Knutsen ima 55 godina i za sada je radio samo u Norveškoj gde je upravo na klupi Bode Glimta "isklesao" svoje ime. Radio je prvo pod komandom Asmunda Bjerkena, a potom 2018. preuzeo prvi tim i odveo ga do vicešampionske pozicije. Osetili su u Bodeu da su "kliknuli" i zadržali su ga, a zatim im je doneo i prvu šampionsku titulu u istoriji. Sa njom još dve, pa je tako mali Bode odjednom postao relevantan ne samo u Skandinaviji nego i u čitavoj Evropi.

Njihov atraktivan i direktan pristup "zapalio" je i neutralce, još se prepričava kako su 2020. postigli 103 gola na 30 utakmica uz pomoć "ludog" napada u kome su bili Junker, Zinkernagel i Hauge, a iako te brojke nisu uspeli da ponove u godinama koje su dolazile, i dalje su igrali na isti način - samo na gol više.

Iz toga se "izrodila" i njihova fabrika fudbalera, pa su tako od 2020. godine prodali čak desetoricu za preko dva miliona evra, a možda je najinteresantnije ime Viktor Bonifejs, danas igrač Bajera. Najviše su dobili za Alberta Grenbeka koji je nedavno otišao u Ren za 15 miliona evra i već je na debiju protiv Liona u Ligi 1 pokazao zašto svi prate igrače Bodea, koji su karakterni i dobro "istrenirani", sa jasnom vizijom o modernom fudbalu.

Međutim, ako neko zna kako se "ubija" moderni fudbal, onda je to Vladan Milojević. Upravo je njegov konzervativan pristup u njegovom prvom mandatu u Crvenoj zvezdi - doveo do toga da danas Zvezda kupuje skuplje i brže fudbalere, odnosno da se s kvalitetnijim kadrom takmiči za Ligu šampiona.

Vladan Milojević
MN Press 

Tako je, između ostalih, izbacio Spartu Prag i Krasnodar 2017. godine, pa onda super-moderni Salcburg sa Markom Rozeom leto kasnije, dok je i 2019. godine "uterao" Zvezdu u Ligu šampiona poništavajući kvalitete Kopenhagena i Jang bojsa. Uvideli su tad u Zvezdi da iako to "radi" u kvalifikacijama, posebno još sa starim sistemom kvalifikacija kada se računao gol u gostima, dok je krajnje problematično kada se na isti način suprotstave silama poput Napolija, Liverpula, Bajerna, Totenhema...

Zato je Zvezda od odlaska Milojevića pokušavala da igra modernije, što je nekada donosilo uspehe, nekada i ne baš, pa je sada prava dilema - kako igrati protiv Bode Glimta? 

Da li Zvezda treba da pokaže svoj moderni fudbal sa Milsonom, Hvangom i Pumom, ili pak treba da igra nešto rezervisanije nego što smo videli od početka drugog mandata Vladana Milojevića? Jasno je da je i sam prilagođavao svoj stil potrebama Zvezde u domaćem prvenstvu i da će mu ovo biti prvi evropski izazov od kada se zimus vratio na njeno kormilo, pa stoga neće biti veće iznenađenje ako se odluči na nešto "zatvoreniju" varijantu. Ne baš kao protiv Salcburga i Kopenhagena, ali ne ni sa "zaletanjem" kao protiv Makabija iz Haife.

Crvena zvezda protiv Bode Glimta za Ligu šampiona: Šta je spremio Vladan Milojević
MN Press 

Za sada nema najavljenih "iznenađenja" u startnoj postavi, međutim s obzirom na navike Vladana Milojevića, koje su i te kako dobre stvari donele Zvezdi, možda ne bi bilo šokantno kada bi recimo Mirko Ivanić krenuo na krilu nauštrb jednog "modernog" krila. Za sada, kako stoje stvari, sa ovih 11 će napasti Bode:

M. Ilić - Seol, Điga, Spajić, Rodić - Elšnik, Hvang - Olajinka, Ivanić, Milson - Endiaje.

BONUS VIDEO:

MONDO/Dušan Ninković Vanja Drkušić na treningu Zvezde