Slušaj vest

Crvena zvezda večeras od 21.00 igra protiv Bode Glimta u okviru plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona, a fudbalere srpskog šampiona u Norveškoj - nedaleko od Severnog pola - sačekalo je očekivano prohladno vreme. Prijatnih 17 stepeni Celzijusa, istovremeno i šokantnih nakon dolaska iz "tropske Srbije", značilo je da u jaknama moramo da prošetamo po malenom gradiću Bodeu gde nemate osećaj da se igra tako važna utakmica.

Ali, zna se ko je zagrejan za utakmicu - Srbi. Nedaleko od stadiona, u gradiću od oko 50.000 stanovnika, sreli smo i Vladu iz Prištine, navijača Crvene zvezde koji se i te kako veseli večerašnjem duelu sa "lokalcima". 

"Došao sam ovde 2007. godine i živim u Bodeu. Kakav je grad za život? Super je, leti je fino, ima svuda da se ide po planinama, ima gde da se ide. A zimi bogami... Najviše leti imamo turista, Kinezi pretežno. Ne verujem da se navijači plaše Crvene zvezde, ali znaju kako je u Beogradu, da su tamo 'malo luđi'", rekao je nasmejani Vlada koji je kao devetogodišnjak stigao u Norvešku, nakon što je njegova porodica sa Kosova i Metohije zatražila azil.

MONDO/Dušan Ninković Vlada navijač Crvene zvezde iz Norveške

Samo je jednom posetio Beograd, pre tri godine, što je za njega bilo sjajno iskustvo jer su ga oduševili Kalemegdan i Muzej Nikole Tesle. Kako nam priča, u samom Bodeu živi još srpskih porodica, ali se to uglavnom stariji ljudi, oni mlađi odlaze na jug, sele se bliže Oslu i beže od oštrije klime.

Što se tiče same utakmice, jedva čeka da vidi navijače Zvezde jer očekuje atmosferu kakva se ne viđa u Norveškoj i smatra da će navijači Bodea biti i te kako impresionirani zbog toga. Što se tiče njihovih navijača, uglavnom su mirni tokom utakmica i nije to ni blizu atmosfera onoj koju prave Delije, dok napominje i da su kazne za huligane ogromne, svaki prekršaj se kažnjava, čak su uveli i višegodišnje zabrane prisustva utakmica. Na taj način su "smirili" navijače od kojih očekuje fer i sportsko navijanje, dok ističe i da mu je žao što neće uspeti da dođe u Beograd na revanš.

Pogledajte izgleda sam Bode u kome se Crvena zvezda nada novoj taktičkoj bravuri Vladana Milojevića, kao protiv Salcburga:

dušan ninković/mondo Norveška, Bode

BONUS VIDEO:

MONDO/Dušan Ninković Vanja Drkušić na treningu Zvezde

(MONDO/Milutin Vujičić/Dušan Ninković)