Slušaj vest

Vladan Milojević ima savršen skor sa Crvenom zvezdom u evropskim kvalifikacijama. Pod njegovim vođstvom, Zvezda je 12 puta izlazila kao pobednik dvomeča i sa tim savršenim skorom ne da ne može da se pohvali niti jedan od njegovih kolega koji su radili na "Marakani", nego je u pitanju istorijski rezultat kakav nema niti jedan trener u Evropi.

U pitanju je rezultat koji bi mnogi čuvali, nikako ne bi dali da se "krnji", da se rizikuje i potencijalno uprlja zaostavština, međutim već po povratku u Ljutice Bogdana Vladan Milojević je rekao da ga takvi pesnički narativi zapravo uopšte ne zanimaju. "Ako tako razmišljate, onda ste vi jedan običan strašljivko. Karakterno, ne volim takve ljude. Šta imate od toga ako ceo život živite na staroj slavi? Ja sam ovde da pomognem klubu", ispričao je u intervjuu za "Mozzart Sport" pokušavši da skine pritisak sa sebe i svojih igrača, možda jer je i unapred znao da će biti daleko veći - i drugačiji - nego kada je seo na klupu Zvezde u leto 2017.

Upravo zahvaljujući Milojeviću, očekivanja su rasla iz sezone u sezonu. Ono što sada deluje kao "mačji kašalj" bio je nekada izazov nad izazovima, a ono što je tada delovalo kao uspeh, danas ne može da bude "ni za zub", kod večito gladnih navijača Crvene zvezde. Zbog toga ne čudi nezadovoljstvo nakon poraza protiv Bode Glimta (2:1) u prvom meču plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona.

vladan milojević
Dusan Milenkovic/ATAIMAGES 

Vladan Milojević našao se u sopstvenoj "zamci", zasadio je pelcer, zalivao ga i ostavio da raste još od zime 2019, a kada se vratio spoznao je da je to sada jedna stasala biljka koja zahteva potpuno drugačiju negu od one koju je navikao da pruža. I tome mora da se što pre prilagodi, dok se ne pretvori u "mesožderku".

Dok su mečevi sa Spartom, Krasnodarom, Salcburgom, pa čak i Kopenhagenom i Jang bojsima bili uvijeni u formu"bilo bi dobro da se pobedi, ali nije drama ako ne prođemo, bolji su", sada je prvi put otkako je trener Crvene zvezde došao u situaciju - bar u evropskim okvirima - da se "nešto mora". I već po nervoznom nastupu na konferenciji za medije, gde je "osetio puls" naroda i saznao da opšti utisak nije dobar i da se više očekuje od njega i njegovih igrača, moglo je da se pretpostavi da se ne oseća sasvim ugodno u novoj ulozi.

Umesto da tokom meča sa Bode Glimtom navijači osete "deža vi" ponovnog ulaska u Ligu šampiona, više se ponovio osećaj nemoći - i to ne onaj viđen u prvom poluvremenu revanš sa Salcburgom - nego iz mnogo "mračnijih" izdanja. Recimo protiv Bajerna ili Pari Sen Žermena...

EPA, Mats Torbergsen/NTB Bode Glimt Crvena zvezda

Iako stoji sve što je Milojević rekao o Bode Glimtu i njegovoj magičnoj igri na ekstremno brzom terenu na severu Norveške, mora se reći da ipak nije u pitanju ni Bajern, ni Pari Sen Žermen, nego tim koji je "složen" za mnogo manje novca nego što je to sada slučaj sa Crvenom zvezdom kod koje sada - posle mnogo godina - postoji teret velike investicije. Sada je ona postala taj Salcburg, Kopenhagen ili Jang bojs. Usled toga, sasvim je logično da postoji nezadovoljstvo partijom crveno-belih, posebno zbog previše poštovanja protivnika i potpunog povlačenja pred njim.

I dok je to moglo da se "proguta" pre pet-šest godina, kada je Zvezda krenula sa dna, danas je nedopustivo da Bode ima 714 dodavanja naspram 373 koja su ostvarili igrači Zvezde, posebno jer se verovalo da su takva vremena ostala u prošlosti i da je napravljen veliki iskorak.

Vladan Milojević
MN Press 

Uprava je Milojevića vratila uprkos tome što je od njegovog odlaska pričala o tome da želi da se kreće u modernijem pravcu, predstavivši javnosti da su ga opet angažovali jer znaju da se i sam promenio i napredovao kao trener. Već po izabranom sastavu u Norveškoj (Luka Ilić na krilu) videlo se da je ostao veran svojim starim navikama - ne jer ne želi da se menja, nego jer je to teren na kome je sigurniji.

Ipak, ovoga puta neće dobiti aplauze za "samo" 2:1 protiv Bodea i aktivan rezultat pred revanš, nego sigurno najoštrije poglede od poraza u "večitim" derbijima protiv Sava Miloševića kada su navijači očekivali da Zvezda "zgromi" Partizan.

Ali, i dalje ima mnogo bolji tim od Norvežana, punu "Marakanu", vrelo beogradsko leto i 90 minuta. Šta ćeš više?

BONUS VIDEO:

MONDO/Dušan Ninković Navijači Crvene Zvezde u Norveškoj