Slušaj vest

Preminuo je jedan od najvećih fudbalskih trenera svoje generacije - napustio nas je Krištof Daum, Nemac koji je indirektno učestvovao u stvaranju šampionskog tima Crvene zvezde i direktno učestvovao u uništavanju svoje reputacije druženjem sa prijateljicama noći i kokainom.

Krištof Daum preminuo je u 70. godini posle duge borbe sa rakom, saopštila je njegova porodica. Daumova porodica je rekla da je umro u subotu "u miru okružen porodicom". Nakon što mu je 2022. dijagnostikovan rak, Daum se u početku povukao iz javnog života, ali se kasnije vratio u centar pažnje. "Rak je izabrao pogrešno telo“, govorio je Daum u intervjuima i emisijama.

Prethodnih nekoliko godina borio se protiv opasne bolesti, ali na kraju nije uspeo da je pobedi onako kako je to kao trener slavnih klubova u Evropi činio na fudbalskim terenima. Predvodeći Keln, Štutgart, Bajer, Bešiktaš i Fenerbahče ispisao je sjajne stranice u trenerskoj karijeri, a samo ga je korak delio od klupe Nemačke i najvećeg posla u životu.

Kokainska prošlost

Nakon Evropskog prvenstva 2000. godine Krištof Daum bio je prvi kandidat za mesto selektora reprezentacije Nemačke. Imao je izuzetnu trenersku biografiju u domaćem fudbalu, znali su ga i poštovali reprezentativci koje je trebalo da predvodi, ali se onda u medijima pojavio veliki skandal. Daum je optužen da je učestvovao u orgijama sa prostitutkama i da je na tim zabavama koristio kokain!

Krištof je takve navode prvo demantovao, a onda rešio i da se bori protiv njih. Dao je uzorak kose kako bi se utvrdilo da nije kokainski zavisnik, ali su rezultati pokazali da je koristio beli prah koji je nekim ljudima poput Dijega Armanda Maradone uništio fudbalsku karijeru. Kristof Daum branio se da uzorak koji su testirali zapravo nije kosa koju je on dao na uviđaj.

Pritisnut potencijalnom zatvorskom kaznom zbog upotrebe kokaina, Kristof Daum je priznao da je koristio drogu, što je bio i kraj spekulacija o selektorskom mestu. Fudbalski savez Nemačke precrtao ga je iz kombinacije dok je trajala ova afera, pa je Rudi Feler dobio priliku da predvodi selekciju u narednim godinama - i odveo je tim do finala Mundijala 2002. godine. Zanimljivo, u trenutku kada je javnost saznala za skandal sa kokainom Rudi Feler bio je sportski direktor Bajer Leverkuzena, u kojem je Krištof Daum radio kao trener.

Velika karijera Nemca

Daum je bio osvajač titule Bundeslige sa Štutgartom i jedna od najzanimljivijih figura nemačkog fudbala tih godina. Bio je blizu da preuzme reprezentaciju Nemačke sve dok njegovu karijeru nije potresao skandal iz 2000. godine. Tada ga je i Bajer Leverkuzen otpustio, pa je delovalo da mu je karijera uništena.

Svojevremeno je Daum igrao za Ajntraht iz Duizburga i rezervni tim Kelna, ali daleko poznatiji postao je kao trener. Počeo je upravo na klupi Kelna koji je vodio tokom četiri godine, usledile su tri godine u Štutgartu, a zatim i prva inostrana avantura - na klupi turskog Bešiktaša. Radio je još i kao trener Bajer Leverkuzena, pa ponovo Bešiktaša, Austrije iz Beča, Fenerbahčea, Kelna, ponovo Fenerbahčea, Ajntrahta iz Frankfurta, Klub Briža i Bursaspora.

Poslednji trenerski posao bio mu je ujedno i prvi selektorski - predvodio je Rumuniju u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine. Ugovor je trebalo da se produži na još dve godine ukoliko se Rumuni plasiraju na Mundijal, ali je Daum dobio otkaz još tokom 2017. godine, zbog loših rezultata u kvalifikacijama.

Tokom bogate karijere osvojio je titulu i Superkup sa Štutgartom, titulu, Kup Turske i Superkup sa Bešiktašom, duplu krunu sa Austrijom, kao i dve titule i Superkup sa Fenerbahčeom. Sa Kelnom je dva puta bio drugoplasiran u prvenstvu, sa Bajerom je to ponovio još tri puta, još dva puta završio je prvenstvo na drugom mestu sa ekipom Fenerbahčea, a jednom sa Brižom u Belgiji.

Stvorio Zvezdu, evropskog šampiona

Prvi trenerski posao, na klupi "Jarčeva", pamte i stariji navijači Crvene zvezde. Nakon beogradskih 2:0 za crveno-bele koje je predvodio maestralni Dejan Savićević, Keln je u revanšu naneo Zvezdi jedan od najtežih evropskih poraza (3:0) i sa tri pogotka u poslednjih pola sata obezbedio četvrtfinale Kupa UEFA za sezonu 1989/90.

Preminuo Kristof Daum, koristio kokain i pomogao Zvezdi
MN Press 

Keln je kasnije preskočio Antverpen i u polufinalu izgubio od Juventusa, a Zvezda je morala da pravi velike promene u klubu. Bolna noć u Kelnu često se označava i kao početak stvaranja Crvene zvezde koja će ubrzo osvojiti Kup evropskih šampiona i Interkontinentalni kup, što su najveći uspesi u istoriji fudbala na ovim prostorima.

Pojedini fudbaleri poput Marovića, Najdoskog, Prosinečkog i Savićevića ostali su u timu, ali je na osnovu koja je pravljena tih sezona stiglo i sasvim dovoljno pojačanja da se crveno-beli domognu evropskog vrha. "Tada smo dobili lekciju iz koje smo svi mnogo naučili. Od tada nas je klub 'blindirao'. I godinu dana kasnije smo bili šampioni Evrope", rekao je tada "Genije", koji je nekoliko godina kasnije osvojio KEŠ sa Crvenom zvezdom, pa zatim i sa Milanom.

BONUS VIDEO:

MONDO/Dušan Ninković Vanja Drkušić na treningu Zvezde