Slušaj vest

Završena je jedna od najgorih evropskih sezona u istoriji Partizana. Klub koji je svojevremeno igrao finale Kupa evropskih šampiona i pre kojim su padali velikani evropskog fudbala u roku od samo nekoliko nedelja doživeo je tri bolne eliminacije - od Dinama iz Kijeva u kvalifikacijama za Ligu šampiona, od Lugana u kvalifikacijama za Ligu Evrope i od Genta u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu.

Ta tri tima igraće u Evropi tokom čitave jeseni, dok Partizan neće imati to zadovoljstvo. Crno-beli će morati da se okrenu obavezama u domaćim takmičenjima, pošto se našao u društvu koje nikako ne odgovara reputaciji i bogatoj istoriji tima iz Humske. Stao je Partizan rame uz rame sa šampionima četiri male i fudbalski neatraktivne države.

Fudbalski klub Partizan prvi je, ali ne i jedini tim koji je ove sezone ispao iz sva tri UEFA takmičenja. Pored crno-belih to je pošlo za rukom i šampionima svojih država - ekipama Santa Kolome (Andora), Panevežisa (Litvanija), KI Klaksvika (Farska Ostrva) i Linkoln Red Imps (Gibraltar). Društvo u kojem Partizan nije trebalo da se nađe.

Treba napomenuti i da je svaki od ova četiri tima ostvario jednu pobedu u dvomeču. Za razliku od Partizana koji je krenuo iz drugog kola kvalifikacija, preostala četiri tima igrala su i prvo kolo. Tada je Santa Koloma savladala Balkani sa "Kosova", Panevežis je bio bolji od Helsinkija, KI Klaksvik je eliminisao Diferdanž, dok je Linkoln Red Imps izbacio Hamrun Spartans sa Malte.

Ove sezone nema timova koji su počeli takmičenje u drugom kolu kvalifikacija i bez ijedne pobede u dvomečima su eliminisani iz svih troje kvalifikacija. Da bismo našli takav primer morali bismo da pogledamo u prethodnu sezonu, kada je kvalifikacije za Ligu šampiona od drugog kola igrao tadašnji vicešampion Ukrajine - Dnipro 1.

Ukrajinci su prethodnog leta u roku od nekoliko nedelja eliminisani od Panatinaikosa, Slavije iz Praga i Spartaka iz Trnave. Ujedno, to je bila i poslednja evropska sezona u klupskoj istoriji, pošto su se na kraju ukrajinskog prvenstva u kojem su osvojili četvrto mesto - ugasili. Ovog leta nisu izašli na megdan Puškaš Akademiji u drugom kolu kvalifikacija za Konfernecijsku ligu i oba susreta registrovana su službenim rezultatom.

BONUS VIDEO:

MONDO Aleksandar Stanojević