Slušaj vest

Partizan je postigao dogovor o dolasku izraelskog fudbalera Stava Lemkina (21 godina, 190 centimetara) i sa njim i sa njegovim klubom, Šahtjorom iz Donjecka, ali je potom sve propalo. Zašto? Objasnio je trener crno-belih Aleksandar Stanojević.

"Kapiten Sveta Marković nam je u decembru još najavio da želi u junu da ide i imao je usmeni dogovor sa klubom da ode. Zamolio sam ga da ne ide dok ne nađemo adekvatno rešenje. Našli smo adekvatno rešenje u Izraelcu koji igra u Šahtjoru i sve se dogovorili sa njim lično i sa klubom. Trebalo je da dođe, već danas je trebalo da bude prisutan na treningu, ali iz političkih razloga, ne znam kojih, ta stvar je propala i sa te strane smo u problemu, jer smo imali dogovoreni transfer", rekao je on.

Na dan kada je Svetozar Marković zvanično postao igrač Viktorije Plzenj, postalo je jasno da Lemkin neće postati crno-beli.

"Zato je Sveta Marković dobio dozvolu da ode, jer je bio dogovoren transfer i sa klubom i sa igračem, niko nije očekivao da će država da ti da zabranu da dođeš. Specifična je situacija, ne komentarišem to, samo kažem. Hteli smo mladog igrača, reprezentativca Izraela, bio je treći na svetu, standardan u 'A' reprezentaciji, mlad dečko... Sad ne znam šta ćemo da radimo, a moramo da rešimo u narednih pet dana nešto vezano za štopera. Da li će to biti adekvatno onome što želimo ili prelazno rešenje, videćemo".

Stav Lemkin
EPA, JOSE COELHO/LUSA 

"Previše je stranaca, ne osećaju neke stvari"

Stanojević je podsetio da za srpske klubove prelazni rok traje do 15. septembra i ocenio je da u timu ima previše stranaca.

"Moram da budem profesionalac. Najlakše mi je da precrtam sedam igrača, što bih možda uradio, ali ne mogu to usred prelaznog roka i da ne koristim igrače koje imam na raspolaganju. Moram da ih koristim, da bi neki pokušali da naprave transfer, a klub imao egzistenciju. Ne radim protiv kluba, egzistencije, već koristim svakog igrača kojeg možemo. Kad dođeš do kraja prelaznog roka, onda se okrećeš da vidiš kako da koristiš ekipu. Mislim da ova ekipa ima mnogo stranaca i teško je da izbalansirate tim. Sigurno ću napraviti rezove, ali svi igrači imaju ugovor, slušali ste izjave igrača nekih da im je lepo u Beogradu, da su prezadovoljni životom, klubom i svim i da nemaju nameru da idu negde, makar i ne igrali. Teško je meni direktno udarim na egzistenciju kluba. Jednostavno, ima previše stranih igrača koji ne osećaju neke stvari, ovo je ipak Srbija i nije lako ako ne napraviš uspeh"

Da li postoji "Plan B" ako Mateuš Saldanja ne ode?

"Saldanja je u specifičnoj situaciji, da želi da ide, da je otišao glavom... Mnogo je teško da to balansirate. Imamo i plan 'B'. Moja želja je da dovedemo što više domaćih igrača. Nemamo mladih igrača iz škole koji u ovom trenutku mogu da adekvatno konkurišu za sastav prvog tima, što bih najviše voleo. Pre dve-tri godine sam uvek imao nekoga koga sam koristio. Želim da ih koristim, ali u ovom trenutku nisam siguran", rekao je Stanojević.

Bonus video:

MONDO Aleksandar Stanojević