Slušaj vest

Fudbaleri Partizana eliminisani su iz sva tri evropska takmičenja, iako je Aleksandar Stanojević ponavljao da je Evropa veoma važna za klub i da je dobro plasirati se u takmičenje koje crno-belima nudi međunarodne utakmice tokom cele jeseni. Među krivcima za neuspeh u tri kvalifikacione runde nalazi se i šef stručnog štaba, ali njegova veća greška je nešto skroz drugačije.

Zna Stanojević povremeno da bude samokritičan i da u emotivnim obraćanjima javnosti istakne u prvi plan svoje greške. Ovog leta Aleksandar Stanojević je pogrešio jer nije slušao sebe - ni osećaj koji je imao, ni svoje konferencije na kojima je pričao o igračkom kadru koji ima. Da je čvršće verovao u ideje koje su mu se rađale u glavi, Stanojević bi u prva dva i po meseca svog trećeg mandata uradio daleko bolji posao jer ne bi zakasnio sa "precrtavanjem".

"Ovaj grb je težak, moramo svi bolje, na čelu sa mnom. Ovo nije put kojim treba da idemo, pašćemo na prvoj prepreci. Jako moramo da radimo, nema kompromisa i to je to", rekao je Aleksandar Stanojević nakon pobede na "gostovanju" Napretku iz Kruševca u Humskoj, u prvom kolu novog prvenstva Srbije.

Ispostavilo se da je trener crveno-belih potpuno u pravu. Njegova ekipa ne samo da je pala na prvoj prepreci već je pala na sve tri evropske prepreke - protiv Dinama iz Kijeva, Lugana i Genta, u kvalifikacijama za sva tri evropska takmičenja. Tako su crno-beli ostali bez međunarodnih utakmica na jesen, a gorak početak sezone dodatno je pojačao utisak iz Zaječara, kada su odigrali bez golova protiv IMT-a. Ta utakmica, kao i odlaganje mečeva da bi se spremnije dočekala Evropa razlozi su zašto Partizan nije lider na tabeli.

Belga / ddp USA / Profimedia, BRUNO FAHY / Belga Press / Profimedia GENT VS PARTIZAN

Naravno, postoje i daleko dublji razlozi zbog kojih Partizan ne liči na ono što Stanojević hoće. "Nerviram se, zato što smo nemoćni u odbrani i u napadu. Znate moj stil, način igre, furiozno, dinamično, nismo spremni za taj način igre. Nisu igrači ni imali pripremni period kako sam želeo. Kad sam hteo da treniram tako, po pet-šest igrača nije moglo da prati ritam", rekao je već na početku sezone trener crno-belih.

Taman kada su prestale priče o loše odrađenom pripremnom periodu, za koji je Stanojević isticao da mu je falilo najmanje nedelju dana da dovoljno dobro spremi ekipu, trener Partizana je primetio mane igračkog kadra koji ima. Nije sve bilo u spremi fudbalera, nešto je i u tome što se po karakteristikama oni njemu uglavnom ne sviđaju. Možemo i da nabrajamo - Mateuš Saldanja, Aldo Kalulu, Ksander Severina, pa verovatno i trenutno povređeni Jung Džun Goh igrali su samo zato što nije imao ko drugi.

Slušali smo više puta od početka sezone da će nešto morati da se menja u igračkom kadru Partizana, ali ono što je za sada urađeno nije dovoljno. Pre svega, nije dovoljno igrača otišlo iz kluba - iako je jasno da će Saldanja, Severina i kapiten Svetozar Marković na nekom drugom mestu nastaviti svoje karijere. Stanojević je morao da "čisti" brže, efikasnije i bez osvrtanja na to kakvu bi potencijalnu štetu u evropskim kvalifikacijama napravio.

Ako je već Aleksandar Stanojević izjavio "Prvo pravim tim, pa rezultate", onda je velika misterija zašto nije "pravio tim" tokom evropskih kvalifikacija. Pet poraza u šest evropskih mečeva, od kojih je jedan bio debakl protiv Ukrajinaca (6:2), nisu poslužili Partizanu da sklopi kockice i sastavi ekipu za nastavak sezone. Mogao je Partizan da gubi i daleko ubedljivije, ali da to ima neki drugačiji smisao - da se nezadovoljnima zahvali na saradnji, da ulogu dobije Stjepanović ili da neki od ostalih bonusa igra i evropske mečeve a ne samo da bude na terenu kad mora, u Superligi.

MN Press Partizan Gent

To je ono takmičenje u kojem je Partizan odložio dva uzastopna kola kako bi se pripremao za Evropu. Ako se prvo "pravi tim", onda Evropa ne može da bude prioritet za ekipu koja nije po ukusu trenera koji je vodi. Aleksandar Stanojević nije u Partizanu od juče i nije prvi put na klupi crno-belih. Imao je dva daleko uspešnija mandata, a u ovom trećem radi od sredine juna - čak dva i po meseca.

U međuvremenu je stigao niz pojačanja na stadionu u Humskoj. Đorđe Jovanović vraćen je na pozajmicu iz Bazela pre imenovanja novog šefa struke, a zatim je Stanojević dobio Milana Lazarevića, Vukašina Đurđevića, Nihada Mujakića, Marija Jurčevića, Kervina Arijagu, Stefana Kovača, Žoaa Grimalda i Zubairu Ibrahima. Fale im samo golman i ofanzivni vezni za jedan potpuno novi tim. Pitanje je trenutka kada će u Partizan zvanično stići Lazar Romanić, ofanzivac Železničara iz Pančeva.

Da li Partizan u ovom trenutku izgleda kao tim kojeg je pojačao gotovo dvocifren broj igrača? Zubairu Ibrahim će možda biti pojačanje za nekoliko godina, Žoao Grimaldo na terenu izgleda kao da fudbal ne shvata ozbiljno, a mladi Đurđević nije bio ni u kombinaciji za evropske mečeve - dok mu je sa druge strane opadala minutaža u Superligi. Šta reći za Đorđa Jovanovića koji je u Evropi odigrao 74 od mogućih 570 minuta?! I to u situaciji kada Mateuš Saldanja bira utakmice, Aldo Kalulu ne doprinosi timu, a pozajmljeni fudbaler Bazela na tri meča Superlige postiže tri gola i direktno učestvuje u osvajanju bodova...

MN Press Partizan Gent

Neverovatnu situaciju Partizan ima i kada je reč o dva defanzivna mesta u veznom redu. Novajlija Kervin Arijaga ustalio se kao "šestica", Stefan Kovač tek treba da se ustali kao "osmica", a kako sada stvari stoje partije njih dvojice gledaće sa klupe ili tribina čak četvorica fudbalera koji igraju baš u toj liniji tima. Mnogi su zaboravili da postoji Frenk Kanute, nešto svežiji u pamćenju su Aleksandar Šćekić, Leonard Ovusu i Mateja Stjepanović. Ako neko od njih nije potreban Partizanu - a bar dvojica nisu - mogao bi možda i da ode iz kluba? Da ne pričamo o tome što je prinudno u toj liniji tima iz meča u meč bio Gajas Zahid, jer je i na poziciji koja nije njegova bolji od saigrača koji je češće igraju.

Bez obzira na to što će pojedini igrači dovedeni ovog leta postati nosioci Partizanove igre u nastavku sezone, mora da se uputi kritika stručnom štabu. Utisak je da su uloge mogle da budu podeljene i ranije, odnosno da se Stanojević odlučnije rastane sa onima za koje je već pre dva meseca znao da mu nisu potrebni. Ovako je desetak utakmica pušteno niz vetar, a crno-beli i dalje nemaju kristalno jasnu startnu postavu.

BONUS VIDEO:

MONDO Aleksandar Stanojević