Slušaj vest

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi dao je intervju za sajt Fudbalskog saveza Srbije dan posle osvajanja velikog boda protiv Španije, prvaka Evrope. Govorio je šef struke "orlova" o novom početku nacionalnog tima i o prvim utiscima posle spektakla na "Marakani".

"Svaki početak je težak, ovo je prvi put da se u 'A' diviziji našla naša reprezentacija. I pored dosta problema uspeli smo da odigramo ravnopravno protiv šampiona Evrope, koji je pre dva meseca pokazao moć. Jako sam zadovoljan. I igračima je stalo, ne samo da pruže otpor, već i da zaprete, da budu u stanju da kreiramo šanse za postizanje gola. To govori da nema perfektne ekipe i da svaki tim ima mane."

Piksi je jedno posebno istakao - da je njegov tim složan.

"Jako je važno da su igrači pokazali karakteristiku, a mogao bih da je nazovem 'solidarnost'. Upravo nas je solidarnost na terenu dovela do činjenice da smo izgledali i bili jako kompaktni, pogotovo poslednja linija odbrane. I linija ispred njih. Da su igrači shvatili potpuno taktičku pripremu za utakmicu protiv najjače selekcije u Evropi"

Solidarnost se videla posle greške Jan Karla Simića, kada je Marko Grujić sprečio Špance da realizuju veliku šansu.  "Tako je, kada će da pogreši, ako ne sada? I treba da pogreši, sve su to dobre lekcije za ubuduće. Videla se solidarnost, ni po koju cenu nismo hteli da primimo gol, iako smo mogli da budemo kažnjeni. Ali ta požrtvovanost, želja da ne dozvolimo Špancima da nas kazne, doprinela je tome da zasluženo odigramo nerešeno protiv najjačeg protivnika"

"Nije im prijatno kad moraju protiv Birmančevića"

Veljko Birmančević
Dusan Milenkovic/ATAIMAGES 

Bio je selektor upitan i za Veljka Birmančevića i njegova brzinu.

"To je bilo u našoj strategiji. Znali su svi, a pogotovo mi, da je Španija reprezentacija 'Broj 1' u svetu u posedu lopte. I to sve ekipe znaju, od najvećih, do najmanjih. Svesno smo odigrali kako smo odigrali, svesno smo to prepustili. Ali smo i znali da u momentu u kojem se oduzme lopta, jednostavno moramo da budemo izuzetno spremni da reagujemo. To su upravo bili ti kontranapadi, brzi napadi po stranama, gde smo imali raspoložene igrače. Birmančević je pokrivao celu levu stranu i delovao je kako treba u fazama napada, koristio je brzinu kako treba. Nije protivniku prijatno da ima takvog igrača protiv sebe".

Otkrio je Piksi i koji je utisak poneo sa Evropskog prvenstva - da je reprezentacija bila spora.

"U Nemačkoj, na Evropskom prvenstvu, čini mi se da smo bili dosta spori, pogotovo u tom napadačkom smislu, a da smo sada došli u kontrasituaciju. Da i te kako možemo da budemo brzi. I to me raduje, brzina, hrabrost, drago mi je zbog tih momaka na kraju krajeva, da su iskoristili šansu i predstavili se javnosti u lepom svetlu".

Stojković je preneo i ambijent iz svlačionice Srbije.

"Momci su bili jako srećni, i oni su bili srećnim onim što su prikazali. Ta hrabrost i odvažnost, da se ne bojite takve ekipe... A, kada igrate protiv takvih igrača, ekipe koja je bukvalno zasenila sve i rezultatima i igrom pre samo mesec dana, onda se sreća i zadovoljstvo vide i u svlačionici.

Govorio je Piksi i o poseti Peđe Mijatovića ekipi pred meč sa Španijom.

"Pametuju i govore gluposti"

PHOTO-2024-09-04-13-34-20.jpg
Fudbalski savez Srbije 

"On je pre svega ljudska gromada i srećan sam da smo dobri prijatelji. Poenta života je u tome da negujete i čuvate prijateljstva, jer nije lako imati prijatelja u ovim vremenima. Jako mi je drago što je došao, posetio nas, da smo pričali, razmenili mišljenja i mislim da je to jako pozitivna stvar. On je uvek dobrodošao, naravno, ako budem ja selektor ovde. Kada god poželi. Voleo bih i da (dođu) druge fudbalske gromade, da oni koji su istinski ostavili trag, a ne oni koje je neko zvao, postavio, pa vam pametuju i govore gluposti. Važno je imati ljude takvog kova kraj sebe i osetiti njihovu podršku", naglasio se Jstojković.

Kurir Pola sata pred početak utakmice Srbija - Španija