Slušaj vest

Fudbaleri Crvene zvezde plasirali su se u Ligu šampiona koja će se od naredne sezone igrati u potpuno novom formatu, nakon što su u Beogradu savladali Bode Glimt (2:0) i tako nadoknadili zaostatak od jednog gola iz prvog meča. Utisak je da su crveno-beli od početka do kraja susreta držali pod kontrolom situaciju na terenu, a da će ova pobeda Milojevićeve Zvezde moći da stane rame uz rame onih nad Krasnodarom i Liverpulom, u koje se već godinama zaklinju navijači.

Svoj prvi mandat u Crvenoj zvezdi obeležio je trofejima u Superligi Srbije i velikim evropskim rezultatima, ali sada je jasno da Vladan Milojević voljenom klubu može da pruži i više nego tada. Titule su postale normalnost, kupovi takođe, a čak se ni na grupne faze evropskih takmičenja navijači više ne osvrću preterano. Izgleda da je i Vladan Milojević trenerski toliko sazreo da mu je dvomeč protiv Bode Glimta bio rutina, odnosno tek zagrevanje za ono što čeka Zvezdu.

"Bićemo bolji", ponavljao je nekoliko puta pred medijima na početku ove sezone, svestan da trenira ekipu bez jasnog identiteta, sa gomilom igrača koji nisu prošli pripreme i mnogo letnjih pojačanja koja još nisu uklopljena. A menjao je gotovo sve i zbog toga je nakon pobede protiv Norvežana delovalo kao da želi da nam kaže kako njegovim igračima nimalo nije bilo lako da se prilagode novim principima u igri.

Milojević kao 2017, ali bolje

MN Press Crvena zvezda VS BODO GLIMT

Kada je već upao u takvu situaciju, Vladan Milojević je morao da uradi ono za šta je siguran da daje rezultat. Kao da se na par desetina sekundi teleportovao u leto 2017. godine da se podseti, pa vratio u današnjicu da prenese na svoje igrače ono što je učio prvu generaciju u prvom mandatu. Ustrojeni da sve polazi od odbrane, tadašnji prvotimci Zvezde naučili su da pobeđuju dvomeče i prolaze dalje, bez obzira na snagu rivala i na still igre koji prikazuju.

"Samo u fudbalu se povezuju rezultat i lepota", rekao je nam je na konferenciji za medije, nekoliko minuta posle ponoći Vladan Milojević. I stvarno, retko ćete čuti da se neko žali što je rukometni, vaterpolo, odbojkaški ili košarkaški klub pobedio utakmicu u kojoj nije igrao sjajno. Fudbal je tokom prethodnih decenija postao daleko više od pukog trčanja za loptom, pa je malo i naivno očekivati da se do Lige šampiona stiže samo "igranjem za raju" i "zanemarivanjem taktike" - kao da smo u pesmi Zabranjenog pušenja.

Pošto nam je teško da poverujemo kako je u osam dana između igranja na najbržem veštačkom terenu u Evropi i velike pobede u beogradskom revanšu Vladan Milojević promenio kompletan pristup fudbalu svojih igrača, daćemo sebi za pravo da ocenimo kako je ono na severu Norveške bila "dimna bomba". Nije Zvezda bila toliko inferiorna, koliko je Vladan Milojević znao da inferiornost njegovog tima može da probudi takmičarski duh kolektiva koji se još gradi i koji u narednim mesecima tek treba da "zbije redove" kako bi odigrao velike mečeve na međunarodnoj sceni. Pošto su u prohladnom Bodeu okruženom stenovitim obalama domaći fudbaleri dobili punu šaku najfinijeg peska u oči, u Beogradu ih je sačekala klopka i protivnik kojem u ovom trenutku još nisu dorasli.

Sve što se desilo u glavnom gradu Srbije za njih je bilo potpuno drugi svet. "Bode je bio loš, a Zvezda mnogo dobra. Ovakvu atmosferu video sam samo još kod Turaka", rekao mi je kolega iz Norveške koji je u novinarskoj loži sedeo pored mene. Igrači Bode Glimta verovatno su je videli samo na televizoru, ako vole da ostanu budni i pogledaju neki derbi u Argentini. Navijači, temperatura i iskustvo sa ovakvih mečeva odradili su posao u Zvezdinu korist, ali posao je radio i Vladan Milojević - pogodio je sve što je nacrtao.

Hrabrost ne mora da bude ludost

MN Press Crvena zvezda VS BODO GLIMT

"Igrali smo protiv Bode Glimta na jedini način na koji smo mogli, a da obezbedimo prolaz", istakao je trener Crvene zvezde. Iskusan kakav jeste znao je da se ništa ne odlučuje na severu Norveške, u Arktičkom polarnom krugu. Znao je da će njegov tim imati i drugi deo ovog dvomeča, da u Beogradu pokaže šta sve može - zato je prethodne nedelje sakrio karte. Mogla je Zvezda da napadne Bode Glimt tamo, možda i da postigne dva ili tri gola, ali kako bi se to odrazilo na revanš? Možda bi ih Bode Glimt postigao šest, kao što je uspeo protiv Murinjove Rome u sezoni kada je "Vučica" osvojila Konferencijsku ligu. Milojević je znao da hrabrost treba pokazivati u Beograd, a da zaletanje na rivala koji je veštak nakvasio da se kliza kao staklo više vuče na ludost nego na hrabrost.

I zbog ovako odigranog dvomeča protiv šampiona Norveške, odnosno zbog izborenog plasmana u Ligu šampiona gde će se Zvezda iz prvog lica upoznavati sa novim sistemom, ne mogu da se ne setim detalja sa druge promocije Vladana Milojevića. Pošto je šest meseci ranije rekao da dolazak Baraka Bahara znači pomeranje granica i rast kluba, a zatim vratio u klub Milojevića da "vadi kestenje iz vatre" kada je Partizan bio jesenji prvak, upitao sam Zvezdana Terzića da li je to korak unazad za crveno-bele. "Vladan Milojević je sada bolji trener nego kada je otišao sa Zvezdine klupe", glasio je odgovor generalnog direktora, a 28. avgusta 2024. godine te reči su dobile i potvrdu - Vladan Milojević je treći put u karijeri Zvezdu poslao u Ligu šampiona.

BONUS VIDEO:

Kurir Himna Lige sampiona