Slušaj vest

Egipatski fudbaler Mohamed Salah već sedam godina nosi dres Liverpula i tokom mandata na Enfildu postao je jedan od najboljih igrača u kluspkoj istoriji. Navijači engleskog tima obožavaju krilnog napadača koji je godinama lider ekipe u crvenim dresovima, a jedan njegov gest iz prošlosti nikada mu neće zaboraviti.

U otkobru 2020. godine, nakon pobede nad Arsenalom (3:1), kamere su zabeležile kako je Mohamed Salah postao heroj! Dok se vraćao kući sa utakmice stao je na benzinsku pumpu, a tamo je pomogao beskućniku - prvo ga je odbranio od napada i ponižavanja, a zatim mu dao 100 funti. O toj neverovatnoj sceni govorio je svojevremeno i Dejvid Krejg, koji je napadnut od strane nekoliko nepoznatih osoba.

"Mo je bio divan prema meni koliko i za Liverpul na terenu“, rekao je Krejg i dodao: "Čuo je šta mi grupa momaka govori, a onda se okrenuo prema njima i rekao: 'To bi mogao biti ti za nekoliko godina'. Znao sam da ne haluciniram samo kada mi je Mo neverovatno dao 100 funti. Kakva legenda.

Scena na benzinskoj pumpi posebno je bila dirljiva za Krejga jer je već decenijama navijač Liverpula. "Vređali su me, ponižavali, ismevali me, govorili mi 'Vidi na šta ličiš, nađi posao, bezvredan si'. I onda uleti igrač kluba za koji navijam 50 godina, moj idol i baš on me spasi", rekao je Dejvid i tako podebljao Salahov kultni status u gradu na severu Engleske.

Njega će sasvim sigurno sačuvati i nakon što napusti Enfild, a deluje da je taj dan sve bliži. Kako je istakao u jednoj izjavi pre nekoliko nedelja, Mohamed Salah će narednog leta promeniti sredinu jer mu Liverpul nije dostavio ponudu za produžetak saradnje. Ostaje da se vidi da li bi u narednim mesecima moglo da dođe do preokreta ili će engleski tim stvarno pustiti Egipćanina koji je godinama imao ogroman uticaj na igru.

Salah je karijeru počeo u timu El Mokavlun u rodnom Egiptu, zatim je igrao za Bazel i Čelsi, bio na pozajmicama u Fiorentini i Romi, a onda i pod ugovorom sa rimskim timom. Liverpul ga je u leto 2017. godine kupio za 36,5 miliona funti, uz opciju da transfer kroz bonuse poraste do 43 miliona. I isplatio se Egipćanin Liverpulu - odigrao je 353 mečeva, postigao 214 golova i asistirao 92 puta. Osvojio je Premijer ligu, FA kup, dva Liga kupa, Komjuniti šild, Ligu šampiona, Superkup Evrope i FIFA Svetsko prvenstvo klubova. Tri puta je bio najbolji strelac Premijer lige u dresu Liverpula.

Bonus video:

MONDO/Dušan Ninković Mančester siti crvena zvezda