Slušaj vest

Najboljeg tenisera svih vremena Novaka Đokovića ovih dana gledamo u Beogradu kao reprezentativca Srbije, a kako je sam istakao to je možda i poslednji put u karijeri da ima priliku za nastup u rodnom gradu. Ipak, Novak Đoković još ne planira penziju, on je obazriv samo zbog formata Dejvis kupa u kojem možda neće imati priliku da nastupi pred domaćom publikom, iako mu je nacionalni tim prioritet.

Već dugo znamo da su mu glavni ciljevi u karijeri uspesi sa Srbijom i rezultati na grend slem takmičenjima. Tako nas je pre samo nekoliko nedelja obradovao zlatom sa Olimpijskih medalja u Parizu, kroz karijeru je osvajao i Dejvis i ATP kup, a ima čak 24 grend slem titule i po tome je rekorder. Na druge turnire ni ne misli - rekao je to javno i tako nam praktično najavio šta će igrati do kraja sezone. Kako se čini, više će biti egzibicija i revijalnih mečeva nego borbe za bodove.

"Nije mi cilj to uopšte. Ne jurim renking i taj Masters. Da li ću igrati te Masters turnire, ne znam. Glavni prioriteti su mi grend slemovi i reprezentacija", rekao je Novak Đoković u Beogradu, nakon ubedljive pobede protiv Joanisa Ksilasa (6:0, 6:1). Novaka ćemo na terenu videti i u nedelju, jer je najavljen kao dubl partner Hamada Međedovića, a onda...

Dusan Milenkovic/ATAIMAGES Novak Đoković

Znamo da su u Novakovim planovima prestižni turniri u Šangaju i Parizu i po svemu sudeći prijaviće se samo za njih. Povratak u Kinu nakon pet godina mogao bi Đokoviću da donese 1.000 bodova, jer baš toliko osvaja šampion turnira koji se igra između drugog i 13. oktobra. Isti broj bodova može da osvoji i u glavnom gradu Francuske, ako između 28. oktobra i trećeg novembra bude najbolji na betonu, u zatvorenom.

Pošto se u ovom trenutku čini da se Novak Đoković neće pojaviti na drugim turnirima, ta dva su njegova jedina šansa da se domogne Završnog mastersa. Trenutno ne stoji sjajno na tabeli u ATP trci, odnosno takmičenju najboljih tenisera samo u ovoj sezoni - zauzima deveto mesto!

Janik Siner, Aleksandar Zverev i Karlos Alkaraz već su obezbedili plasman, a za preostala mesta bori se veliki broj tenisera. Postoji čak pet slobodnih karata za Torino, pa su i velike šanse da će Đoković uspeti da ugrabi jednu od njih ukoliko bude odigrao dobro na naredna dva turnira. Četvrtoplasirani Danil Medvedev ima 4.420 bodova, a zatim slede Tejlor Fric (3.890), Kasper Rud (3.795), Andrej Rubljov (3.480), Aleks de Minor (3.305), Novak Đoković (3.260), Grigor Dimitrov (2.836), Tomi Pol i Stefanos Cicipas (2.735)...

MN Press Novak Đoković

I dok se svaki od njih bude borio za plasman u Torino, Novak Đoković će uživati u tenisu. Najbolji svih vremena ima zakazan revijalni meč u Sofiji protiv Grigora Dimitrova 17. septembra, dok će 1. decembra igrati u Argentini, na oproštaju Huana Martina del Potra, svog velikog prijatelja.

Sredinom oktobra Novak Đoković će učestvovati na turniru "Šest kraljeva" u Rijadu, a pored njega će u Saudijskoj Arabiji nastupati Rafael Nadal, Karlos Alkaraz, Janik Siner, Danil Medvedev i Holger Rune. Kako se najavljuje, to će biti najbogatiji teniski turnir u istoriji sporta, pošto će šampion revijalnog takmičenja dobiti daleko više novca nego grend slem šampion! Samo za učešće dobija se čak milion i po dolara, dok će osvajač turnira osvojiti četiri puta veći iznos, celih šest miliona.

Bonus video:

MONDO/Dušan Ninković Novak Đoković slavi uz Veseli se srpski rode