Slušaj vest

Crvena zvezda je poražena 2:1 protiv Benfike na startu Lige šampiona. Videli smo da je srpski šampion loše ušao u utakmicu, olako je primio gol u devetom minutu preko Akturkoglua, a zatim je povreda Ognjena Mimovića dodatno "sasekla" domaćina. Zbog šoka u kome su se nalazili igrači Zvezde, olako su primili gol i u 29. minutu iz slobodnjaka Kokčua, a predugo im je trebalo da ponovo "upale".

Gol nade postigao je Milson, ali bilo je premalo vremena do kraja za dramu. U preostalih desetak minuta Zvezda je napadala, ali prosto nije uspela da sustigne Benfiku koja je došla do prva tri boda u Ligi šampiona. Zvezdi sa druge strane ovo može da bude za nauk, posebno najslabijim akterima ove utakmice.

Evo kako smo mi ocenili fudbalere Crvene zvezde u porazu protiv Benfike, može se reći da su nas najskuplji u timu - Silas i Krunić najviše razočarali - dok je partija Elšnika na "tuđem mestu" iznenadila pozitivno:

MN Press crvena zvezda benfika

Omri Glazer - 6

Kod prvog gola nije mogao mnogo bolje, drugi ide na njegovu dušu. Istina, majstorski je loptu Kokču spakovao u njegov ugao, ali to je ipak deo gola u kojem je bio i koji je trebalo bolje da pokrije. Turčin ga je uhvatio u raskoraku, dok se pripremao da brani udarac preko zida.

Ognjen Mimović - 6

Ostao povređen da leži na protivničkoj polovini u akciji koju je Benfika završila prvim golom na meču. Ubrzo i napustio igru, što je napravilo mnogo promena u strukturi Milojevićevog tima na ovom meču. Pre izlaska iz igre nekoliko puta se pojavio u ofanzivi, ali bez konkretnog učinka.

Naser Điga - 6

Imao odličnu priliku da postigne gol posle jednog od Elšnikovih kornera. U prvom delu meča paničio više nego rotiv Bode Glimta, ali i više nego u prethodnoj sezoni Lige šampiona.

Uroš Spajić - 6

Kao i ostatak tima mučio se sa presingom Benfike, odnosno frontalnim napadima četvorice igrača koji su izlazili visoko. Zbog slabije partije veznih igrača najčešće kombinovao sa Glazerom.

Seol Jung Vu - 6

U četvrtoj minutu dva puta otklonio opasnost pred golom Zvezde. Bio zbunjen kod prvog gola Benfike, dok je lopta letela preko njega. Kao da nije bio svestan da mu se iza leđa nalazi Anhel Di Marija i da mora brže da reaguje. Zbog povrede Mimovića prebacio se na desni bok.

Timi Maks Elšnik - 6,5

COI-4384.JPG
MN Press 

Nešto preko 20 minuta igrao u veznom redu, zatim nekoliko minuta ko desni bek dok je van igre bio Mimović, a kada je na teren ušao Dalsio Vladan Milojević je Slovenca poslao na levu stranu terena. Ostatak susreta odigrao je na mestu levog beka, što mu nikako nije prirodno, ali u nastavku meča bio je jedan od najvažnijih igrača srpskog tima.

Pozicioniran izuzetno visoko, sa milijardu centaršuteva koji su stvarali paniku u kaznenom prostoru, pokazao je da bi u narednim mečevima mogao da odigra na ovom mestu. Barem kada je reč o trenucima u kojima Zvezda ne misli na odbranu.

Rade Krunić - 5,5

Morao bolje da odreaguje kod prvog pogotka, nepripremljen sačekao centaršut i dozvoli da se Arturkoglu ušeta u gol. "Prodao" lažnjak u kaznenom prostoru Portugalaca, a onda mlako šutnuo kada je imao situaciju da asistira i Zvezdu ekspresno vrati u meč. Borio se za život, pokušavao da uhvati bilo kog protivničkog igrača i retko dobijao priliku za to. Nije ovo bila idealna utakmica da hvata takmičarski ritam.

Silas - 5,5

COI-3954.JPG
MN Press 

Ovakvim partijama neće ubediti čelnike Zvezde da ga kupe ni za daleko manje od 10.000.000 evra. Nismo videli gotovo ništa od njega.

Mirko Ivanić - 6,5

Jako lepo probao u 40. minutu, a ne treba ni govoriti kakav bi značaj za crveno-bele imao pogodak u tom trenutku meča. Njegov udarac otišao je pored gola. Bio je ubedljivo najbolji igrač veznog reda Crvene zvezde, ali... 

Povremeno mu je falio dvojac Milan Rodić - Aleksandar Katai, a nijedan večeras nisu bili u protokolu. Želeo je da igra i po levom boku, tamo gde je nekad bio Zvezdin najjači trio. Sada nije imao sa kim.

Piter Olajinka - 6

U prvom delu meča igrao katastrofalno, u nastavku uspeo da podigne radnu temperaturu. Prijalo mu kad se približio severu, baš između severa i zapada se Zvezda naigrala fudbala u nastavku. Izborio nekoliko kornera, namučio Kaborea i desnog beka Benfike umorio pred okršaje protiv Milsona.

Bruno Duarte - 6

COI-4039.JPG
MN Press 

Kako je samo raspoalio po lopti nakon što je sa oko 40 metara krenuo da se spušta ka golu Benfike... Nije bilo izuzetno precizno, Trubin je uspeo da odbije udarac, a defanzivci Benfike da otklone opasnost. 

Dalsio (od 27. umesto Mimovića) - 5,5

Kao da je do kraja meča ostao zbunjen jer Benfika napada u nekarakterističnih 4-2-4, sa izuzetno visokim presingom, iako je do poluvremena morao da obradi tu informaciju. Bio je rizik koji je Milojević preuzeo na sebe i nije vratio u punom sjaju treneru koji ga je nakon saradnje na Kipru doveo da igra Ligu šampiona.

Šerif Endiaje (od 71. umesto Duartea) - 6

U stilu Mirka Ivanića uspeo da podvali asistenciju Milsonu, iako je kao i Bruno Duarte borbe protiv defanzivaca morao da vodi daleko od gola Benfike.

Felisio Milson (od 71. umesto Olajinke) - 6

Osim što je postigao gol, nije imao potez vredan pomena. Sve ostalo što je urdio na terenu bilo je daleko od epiteta heroja koji bi poneo da je Zvezda izjednačila u finišu.

Luka Ilić (od 86. umesto Krunića) - /

Premalo vremena za ocenu

Vladan Milojević - 6

COI-3832.JPG
MN Press 

Planovi mu sigurno nisu bili primljen gol u prvih deset minuta i povreda jednog od igrača za koje nema zamenu. Ognjen Mimović nije mogao dalje, napravljena je prinudna izmena, a onda su čak četvorica igrača promenili mesto na terenu. Seol je zaigrao desnog beka, Elšnik levog, Dalsio je postao defanzivniji, a Rade Krunić ofanzivniji u veznom redu. 

Ipak, Vladan Milojević je uspeo da se delimično snađe u ovakvom haosu. Manje je promašio sa Dalsiom nego što je pogodio sa Endiajem i Milsonom, pa je pitanje kako bi vodio ovaj meč da je na klupi imao "šareniji" izbor.

BONUS VIDEO:

Kurir Atmosfera na Marakani uoči meca