Slušaj vest

Crvena zvezda je savladala Partizana (4:0) na stadionu u Humskoj, a cela Srbija priča o mladom fudbaleru aktuelnog šampiona. Andrija Maksimović odigrao je fantastičan meč, upisao i asistenciju protiv crno-belih, pa je sasvim jasno zašto je skrenuo pažnju na sebe.

U potpunosti je opravdao poverenje trenera Vladana Milojevića koji je pojedinim fudbalerima promenio pozicije da bi Andrija mogao da igra baš tamo gde najviše voli, kao ofanzivni vezni. I vratio je za to na terenu, pa se niko posle derbija neće sećati da je Piter Olajinka "morao" da bude levi bek, a Mirko Ivanić da raširi ka aut-liniji da bi "Zvezdin Mesi" zaplesao u Humskoj.

Za one koji još ne znaju ko je Andrija Maksimović, buduća zvezda srpskog fudbala tu je detaljan vodič kroz njegovu karijeru.

Reči Vladana Milojevića!

"Kada gledate plan svoje utakmice koju želite da odigrate, što se tiče Maksimovića - on je super talenat. Nije ga Vladan Milojević stavio jer je supertalentovan i jer je mlad, pokazao je u Grafičaru, reprezentaciji i na treninzima sa nama da zaslužuje šansu. Ništa manje nego ostali igrači. Ima moju podršku. Tako smo se opredelili, pa ćemo da vidimo", rekao je trener Crvene zvezde pre utakmice.

Ko je Andrija Maksimović Zvezdin Mesi
MN Press 

O Maksimoviću, koji je odigrao veoma dobro, govorio je i nakon meča. "Plejadu naših mladih igrača mogli ste da vidite u pripremnom periodu. Dobro je za nas da mlad tim igra Ligu šampiona za omladicne, prestižno takmičenje. Stvarno imam dosta mladih igrača koji treniraju sa nama. Mali Mesi je izuzetno talentovano dete. Mesi nije dobio šansu jer ima 17 godina, dobio je šansu jer je talentovan. Ja nisam ni znao koliko on ima godina. Ovo je nagrada za njega, zbog njegovog rada na treninzima. U velikom klubu ne znate kad ćete dobiti šansu", rekao je Milojević nakon utakmice, uz pohvalu starijim igračima koji pomažu Andrijin napredak.

Reči Zvezdana Terzića

Govorio je generalni direktor nekoliko puta o Maksimoviću. "Hajde da napravimo neke hrabre odluke. Kad je mogla Barselona da gurne štopera i desno krilo 2007. godište u odlučujućim utakmicama, zašto se mi plašimo, a uvek se plašimo reakcije javnosti u slučaju slabih rezultata", rekao je svojevremeno za "MozzartSport" Terzić, kada je nabrajao najveće talente u klubu i posebno isticao Andriju.

Upravo smo od generalnog direktora saznali da je Maksimovićev nadimak "Mesi", a tako ga danas oslovljavaju i saigrači u seniorskom timu Crvene zvezde. Slavni Argentinac dobio je priliku u timu Barselone kao veoma mlad, a Andrija Maksimović za sada ide tim koracima - za Zvezdu bi bilo dobro da ih napravi što više u i u što većoj meri "prekopira" karijeru najboljeg fudbalera svih vremena.

Ponikao u timu koji nosi ime Zvezdinog fudbalera

Andrija Maksimović je član mlađih kategorija Crvene zvezde 2019. godine, ali to nije njegov prvi klub u karijeri. Prve korake napravio je u ekipi Pazar juniors, da bi prvi put zvanično bio registrovan za školu fudbala Vlada Dimitrijević. Reč je o ekipi koja nosi ime po tragično preminulom fudbaleru Zvezde.

Vlada Dimitrijević bio je najbolji prijatelj Nemanje Vidića i njegov saigrač kroz mlađe kategorije crveno-belih, ali je život izgubio na treningu seniorskog tima. Njemu je pozlilo na pomoćnom terenu, ukazana mu je lekarska pomoć, stigla je i hitna pomoć, ali je Dimitrijević ubrzo preminuo na rukama svog najboljeg druga.

Razvijao se u Grafičaru!

Prvi meč u seniorskoj konkurenciji Andrija Maksimović odigrao je tek nekoliko nedelja nakon 16 rođendan, u drugom kolu prošle sezone Prve lige Srbije. Grafičar je igrao protiv Jedinstva sa Uba i kasnijeg superligaša ubedljivo savladao (3:0) uz gol i asistenciju svog najmlađeg fudbalera. Do kraja sezone je Maksimović upisao još 23 prvenstvena meča, a sezonu je završio sa šest golova.

Ko je Andrija Maksimović Zvezdin Mesi
MN Press 

"Presrećan sam zbog toga što sam pogotkom započeo svoju seniorsku karijeru, ali mi je najvažnije da je ekipa uspela da trijumfuje. Zahvalio bih se Marku Neđiću i njeogovom stručnom štabu na tome što su mi ukazali priliku, a nadam se da sam im partijom na terenu uzvratio. Asistencija za Stojanovića koja je prethodila mom golu mi je samo podigla samopouzdanje i epilog se video. Nastaviću da vredno radim uz san da i za prvi tim Crvene zvezde debitujem golom", rekao je Andrija Maksimović nakon prvog meča u dresu Grafičara.

Debi kod Bahara i ponude velikana!

Nije Maksimović dugo čekao na šansu u dresu Zvezde. Sa samo 16 i po godina Barak Bahar mu je pružio priliku u utakmici Kupa Srbije protiv Radničkog iz Niša (5:0) kada je odigrao poluvreme i predstavio je širem fudbalskom auditorijumu. U prethodnoj sezoni upisao je nastup i protiv OFK Vršca u Kupu Srbije, a na početku nove sezone malo je igrao protiv Napretka iz Kruševca u Superligi.

Ulazak u seniorski tim nije promakao bogatijima. Za Andriju Maksimović se još prošle sezone pisalo da je na meti velikih evropskih klubova. Navodno, skaute u Beograd, da gledaju momka koji je označen kao najveći talenat u Zvezdinoj školi, slali su Borusija iz Dortmunda i Napoli. Interesovanje Nemaca bilo je nešto jače, sporadično su se pominjale višemilionske cifre koje su spremni da ponude, ali pitanje je da li će Zvezda želeti da proda svog "Mesija" ili da ga još neko vreme razvija u prvom timu kako bi na tržištu mogla da zaradi više.

Šta čeka Andriju?

Mladi fudbaler Crvene zvezde gotovo se sigurno izborio za veću minutažu u prvom timu, a neće biti iznenađenje ako ga povremeno budemo gledali i kako kao prva zvezda tima igra svih 90 minuta za Grafičar. Biće ovo veoma naporna jesen za njega jer se očekuje i da u Ligi šampiona za omladince predvodi Crvenu zvezdu.

andrija maksimović
Marko Metlas/© MN press, all rights reserved 

Takođe, Andrija Maksimović će postati i seniorski reprezentativac! Nakon impreisvnih igara u dresu Grafičara i veoma dobre partije u "večitom" derbiju, on će u oktobru imati priliku da postane drugi najmlađi debitant u istoriji nacionalnog tima, pošto ga je selektor Dragan Stojković Piksi pozvao za utakmice protiv Švajcarske i Španije.

Bonus video:

Arenasport 1/printscreen Penal za Zvezdu u derbiju protiv Partizana