Slušaj vest

Partizan je izabrao iznenađujući put za predstojeću sezonu. Posle neočekivano slabih rezultata, neopravdanih očekivanja i mnogih razočaranja, prvi čovek struke Žejko Obradović u potpunosti je promenio tim. U sastavu je ostao jedino Balša Koprivica, jedan od najmlađih iz pređašnjih ekipa, a sada već nešto iskusniji centar crno-belih. O potpuno novoj ekipi, atmosferi i radu sa trenerom Obradovićem Koprivica je pričao za MONDO. 

Košarkaški geni oca Slaviše, ljubav prema košarci i privrženost klubu uticali su da Željko Obradović insistra na tome da ga zadrže: "Drago mi je da sam ostao, trebalo da je još nekoliko igrača iz prošle sezone da ostanu u klubu, ali nažalost nisu. I pored toga sastavili smo odličnu ekipu za ovu godinu, imamo dobre momke i igrače i imaćemo fantastičnu sezonu", rekao je centar crno-belih. 

Mondo/Tijana Jevtić Balša Koprivica intervju za MONDO

Za razliku od saigrača, jedini je koji do tančina poznaje sistem rada trenera Obradovića. Bio je na meti kritika, ali je često bio i jedini čije se ime moglo čudi kada se pričalo o liderima na terenu. Naravno, bile su to utakmice Jadranske lige u kojima je Koprivica nagoveštavao da će njegova karijera teći uzlaznom putanjom. Primera radi, u sezoni 2022/23. na terenu se našao svega 12 puta i u proseku 10 minuta, a za to vreme beležio je 4,3 poena. Godinu dana kansije - odigrao je 25 mečeva, prosečno beležeći 8,2 poena za 14 minuta na parketu. A, najbolju utakmicu u karijeri odigrao je ove sezone - 20 poena i osam skokova u meču protiv Studentskog centra.

Postojali su brojni komentari u prethodnoj sezoni na račun igre mladog centra, ali najvažniji stižu od trenera: "Kad uradiš nešto dobro on te pohvali, kada misli da nešto možeš bolje on će ti uvek reći, to i očekujem odnjega" rekao je Koprivica i potom nastavio: "S druge strane, on očekuje od mene da dam svoj maksimum i to je neka spona između trenera i igrača. Razlog zbog kojeg je on uspešan u svom poslu je i to da obraća pažnju na detalje i uvek je to najbitnija stvar", konstatovao je. 

Kakva je nova ekipa Partizana?

balša koprivica
Nebojsa Parausic/© MN press, all rights reserved 

Osim što poznaje sistem rada u klubu, Koprivica je i jedini koji može da svedoči o atmosferi u ekipi. "Izvanredna je", u stopu je rekao. Poznato je da je druženje u sezoni 2022/23. i odnos koji su igrači imali sa publikom bilo nešto unikatno. Optši je utisak da se da povezanost nije dovoljno prenela i na narednu sezonu, a to je potvrdio i Koprivica: "Znam da je najboja atmosfera bila pretprošle godine, pogotovo kad smo dosta pobeđivali, a onda i osvojili ABA ligu. Igrali smo izvanredno kao ekipa nekoliko meseci. I sad je atmosfera sjajna, nadam se da će tako ostati do kraja sezone".

Kao već iskusni igrač u ekipi, Koprivica ima savet za saigrače sa kojima će da "bije bitke" na četiri fronta: "Biće i dobrih i loših momenata tokom godine, to svaka ekipa ima. Najbitnija stvar je da ostanemo zajedno kroz te loše trenutke, da izvučemo pouke iz njih i da izguramo celu sezonu što pozitivnije možemo", iskreno je odgovori centar. 

Očekivanja su da je potpuno novoj ekipi potrebno mnogo vremena da bi se uigrala. Ipak, izabranici Željka Obradovića na terenu izgledaju energično i složno kao da se momci u timu već godinama poznaju. Da utisak ne vara potvrdila su i tri trofeja u pripremnom periodu. Prvi turnir koji su crno-beli osvojili bio je na Sicijili, potom su svoju spremnost dokazali i u Beogradu, a onda i u Atini: "Verujem da smo kao ekipa, od prvog dana kad smo se okupili, napredovali. Imamo još mnogo prostora za to i tek treba da igramo našu košarku, ali smo načinili prave korake i u pravom smeru - što se tiče odbrane i što se tiče napada. Igramo sa dosta dobrom energijom i svi smo se uklopili u sistem koji igramo nekoliko godina", zaključio je Koprivica

BONUS VIDEO: 

MONDO/Nikola Lalović Trening KK partizan